Kina će zabraniti rudarenje kriptovaluta

Ova je aktivnost neučinkovita, skupa, troši resurse i doprinosi zagađenju okoliša, pa bi uskoro u Kini mogla postati i ilegalna

Sandro Vrbanus utorak, 9. travnja 2019. u 15:33

Kineska nacionalna komisija za razvojnu reformu, odnosno glavni planer ekonomskih aktivnosti u toj zemlji, donijela je dokument u kojem se ističu industrije koje bi trebalo ukinuti. Među mnoštvom aktivnosti koje su opasne, rasipaju resurse, zagađuju okoliš, nisu sigurne ili pak ne poštuju pozitivne propise, ova je Komisija uvrstila i – rudarenje kriptovaluta.

Za sada je ovaj prijedlog tek u obliku popisa industrija i aktivnosti koje treba zabraniti, a uz njih tu se nalaze i područja ekonomske aktivnosti koja bi bilo poželjno poticati ili pak ograničiti. Rudarenje se našlo na listi za odstrel, a prijedlog je sada stavljen na javnu raspravu. Ona traje do 7. svibnja, nakon čega se očekuje da bi popis mogao i službeno biti prihvaćen od strane vladajućih.

Kako u prijedlozima Komisije ne stoji vremenski okvir za zabranu pojedine djelatnosti moguće je da će zabrana kripto-rudarenja stupiti na snagu odmah po donošenju ovog dokumenta kao službenoga.

U posljednje dvije godine Kina je poduzela mnogo radnji u vidu restrikcija na tržištu bitcoina i kriptovaluta općenito. Tamošnje vlasti, naime, navode da su zabrinute zbog manjka regulative na ovom tržištu kao i zbog rasipanja električne energije na rudarenje. Kina je tako u proteklih nekoliko godina zabranila poslovanje kriptovalutama svim poslovnim subjektima, financiranje putem inicijalnih javnih ponuda coina (ICO), a tijekom 2018. najavila je da će zabraniti i rudarenje.

Ova je zemlja prije nekoliko godina, zbog jeftine električne energije, bila meka za rudare. U Kini se tako jedno vrijeme obavljalo oko 70% cjelokupnog svjetskog rudarenja bitcoina i 90% njihove trgovine, sve dok se u to nisu zabranama i ograničenjima umiješali vladajući.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


Bookshelf stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE1 ACTIVE

2 x 50W s integriranim A/B pojačalom, čista keramičko aluminijska konus tehnologija, WDT valovod za poboljšanu pokrivenost prostorija, podesivi bas i visoki tonovi, 40Hz-25kHz.

9.899 kn Kupi

Bežični HiFi zvučnici

KEF LSX

Apple Airplay 2, Spotify Connect, Tidal, DLNA, Wi-Fi, Bluetooth, KEF Control aplikacija, Uni-Q driveri, 48kHz/24bit, 59Hz - 28kHz .

8.999 kn Kupi