Pokreće se prva burza vrijednosnica zasnovana na blockchainu

Američka Komisija za vrijednosne papire dala je dozvolu za pokretanje burze Boston Security Token Exchange, koja će koristiti tehnologiju blockchaina za brže i sigurnije obavljanje transakcija

Sandro Vrbanus nedjelja, 30. siječnja 2022. u 06:00

Boston Security Token Exchange (kratice BSTX), nova je podružnica bostonske burze vrijednosnica BOX, no s jednom razlikom – umjesto kroz klasične sustave za obavljanje kupoprodajnih transakcija na tržištu vrijednosnica, ova će burza koristiti blockchain. Njezino lansiranje trebalo bi se dogoditi uskoro, vjerojatno u drugom tromjesečju ove godine, nakon što je ovoga tjedna odobrenje za ovakav oblik poslovanja s vrijednosnim papirima izdao američki regulator financijskih tržišta SEC.

Brže i sigurnije

Bostonska blockchain burza ima plan spojiti najbolje od dva svijeta, klasičnih financijskih tržišta vrijednosnica i tržišta kriptovaluta zasnovanih na blockchainu. Ideja je da sučelje za trgovanje bude sličnije onome kod kriptomjenjačnica, da se transakcije provode na brži i sigurniji način nego na ostalim burzama, ali da se na novoj burzi ne trguje kriptoimovinom, već onom tradicionalnom – dionicama. Prednost nove tehnologije jest što će se kupoprodaja moći zaključiti i provesti isti dan, a ne u roku dva dana kao što je to standard na tradicionalnim tržištima.

Dionicama će se na BSTX-u trgovati u obliku digitalnih tokena, tj. zapisa na blockchainu koji će predstavljati određenu dionicu ili udjele u dioničkim fondovima. Za početak će na ovoj burzi biti dostupni tek tokeni vezani uz fondove, a plan im je proširiti ponudu i na sve dionice dostupne na području SAD-a.

Nema trgovanja kriptom

Transakcije će se zapisivati na njihovom privatnom blockchainu, što znači da će trgovci moći tako pratiti svoje, ali i tuđe aktivnosti (naravno, na anonimizirani način). SEC za sada nije dozvolio ovoj burzi da trguje samostalnim digitalnim tokenima (dakle kriptovalutama ili NFT-ima) dok za trgovanje "tokeniziranim" vrijednosnim papirima i dalje postoje planovi.

Nova burza će također biti podložna svoj klasičnoj regulativi i nadzoru, kao i ostalih 16 trenutačno aktivnih burzi vrijednosnica u SAD-u. Pristup trgovanju na BSTX-u imat će i privatni investitori i institucije.