Imamo dobitnika 5G mobitela. Koji se ne boji zračenja!

Sukladno obećanju iz ljetnog dvobroja i uz obećanje priloženoj nagradnoj igri, skupili smo vaše odgovore na pitanja o 5G tehnologiji i odabrali slavodobitnika 5G mobitela Realme X50 Pro

Bug.hr utorak, 15. rujna 2020. u 06:00

Da vas ne držimo u neizvjesnosti, prvo ime dobitnika 5G mobitela s kojim možete zračiti okolinu i sebe, a posve neprimijećeno!:

Josip Brajković iz Poljanice Bistranske koji je poslao ove nagrađene stihove koji su nam se naročito dopali, a njemu priskrbili Realme X50 Pro koji je poklonio Mobis Electronic:

„Oko 5G se digla strašna frka!
Nekom je super, a nekom prava muka!
Američka klika zbog njega napala Kineze,
dok naša vlast za njega smišlja prireze.
Korona nam stigla da zapetlja i odgodi stvari,
dok neki naš Stipe na Hvaru repetitore pali.
Jedva čekam da frka se ova slegne, a meni doma 5G mob legne.“

Nešto kao Shakespeareovi ljubavni soneti, samo romantičnije i dirljivije.

Josip Brajković je sa sinom osobno preuzeo nagradu u Bugovoj redakciji
Josip Brajković je sa sinom osobno preuzeo nagradu u Bugovoj redakciji

Što se vaših odgovora na anketna pitanja tiče, uglavnom se „petgea“ ne bojite, a ne biste ga ni dali. Na našu tvrdnju „Bojim se 5G tehnologije zbog zračenja koje može uništiti moje zdravlje“ kojoj ste trebali ocjenama od 1 do pet izlagati svoje posvemašnje neslaganje, do posvemašnjeg slaganja, ukupno vas se 82% ili uopće ne slaže ili uglavnom ne slaže, dok vas se samo 6% ili posve ili uglavnom slaže.

Slično je i s drugim pitanjem „5G tehnologija je izmišljena kako bi nas svih pratili i prisluškivali“ gdje vas se 90% ili uopće ili uglavnom ne slaže, a samo 3% slaže posve ili barem donekle.

Razbijanje 5G antena (koje, usput, najčešće i nisu 5G već 4G ili čak 3G) ne podržava praktički nitko od ispitanika (preko 90%), ali ima ih i 2% koji su za razbijanje.

Zanimljivo je da na pitanje trebaju li lokalne vlasti prije izdavanje dozvola za postavljanje 5G antena operaterima imamo čak petinu (21%) vas koji se donekle ili posve slažu s ovom tvrdnjom. Problem je, međutim, što lokalne vlasti nemaju nikakve mogućnosti, organizacijske ni stručne, provesti kohortnu epidemiološku studiju koja bi im dala bilo kakve odgovore toga tipa, pa iako razumijemo sentiment, čini se da se radi o nerazumijevanju pitanja.

Na koncu, skoro nitko od vas ne vjeruje da 5G antena širi koronavirus, odnosno ispod 1% je onih koji smatraju da je to moguće ili možda moguće.

Dok vas se uglavnom nadmoćna većina ne boji 5G tehnologije, kada su tehnološke prednosti njenog uvođenja u pitanju, tu ste podijeljeni ili neodlučni. Tako vas samo natpolovična većina smatra da će unijeti „neviđenu tehnološku revoluciju i napredak“, dok se gotovo isto toliko s tom tvrdnjom ne slaže. S druge strane, smatrate premoćnom većinom (90%) da će 5G omogućiti ekspanziju IoT-a, pametnih gradova i pametne vožnje, te VR i AR prijenose sportskih događaja i igranje s minimalnim latencijama.

Zanimljivo je i da iako vas je velika većina za 5G, tek vas malo više od polovice kaže da se neće buniti ako operater na vrh njihove zgrade postavi 5G antenu. Usput, 5G antente zbog malog dometa i male snage sigurno neće biti postavljane kao 3G i 4G antene (samo) na krovove zgrada, već puno gušće i puno češće na semaforima na gradskim križanjima, stupovima javne rasvjete itd.
Usput – pitanje za one koji tehnologiju smatraju sigurnom, a protiv su instaliranja u svojoj blizini – zašto?

Svoju informiranost o 5G tehnologiji ste ocijenili vrlo dobrom ili odličnom ocjenom u polovici slučajeva, trojkicu si je dalo 40%, a ostali nedovoljan i dovoljan. Vjerujete li Bugu kao mediju kao najrelevantnijem za informacije o 5G tehnologiji? Posve ili skoro posve vas vjeruje skoro tri četvrtine, osrednje 21%, a ostalih 4% malo ili ništa!

Nadajmo se da ćemo i njih pridobiti na svoju stranu, a do tada, ostalima koji nisu dobili mobitel, više sreće u nekoj drugoj nagradnoj igri.