OCR istraživanje provedeno, ABBYY Fine Reader nagrade podijeljene

Kako smo vam i obećali, proveli smo anketu o korištenju (ili nekorištenju) OCR softvera u vašem svakidašnjem radu i podijelili tri licence za ABBYY FineReader PDF 15 koje poklanja Digital Media

Bug.hr četvrtak, 15. listopada 2020. u 17:19

Da budemo iskreni, iznenadilo nas je koliko vas u ovo doba kada je gotovo sve digitalizirano i već dostupno u elektronskom obliku ima potrebe za OCR-om, bilo na poslu, u školi ili privatno.

Također je zanimljivo da usprkos činjenici da je OCR tehnologija u zadnjih desetak godina nevjerojatno napredovala u odnosu na svoje početke, posebno u odnosu na stanje od prije dvadesetak godina kada se počela češće koristiti i van specijaliziranih centara, i dalje smatrate da je potrebno unaprijediti prepoznavanje teksta odnosno, razlikovanje teksta od grafike.

Kako smo i sami višegodišnji korisnici baš ABBYY Fine Readera u raznim varijantama, možemo potvrditi da je prepoznavanje teksta, posebno „naših slova“, odnosno dijakritika uistinu jedna od jačih strana ovog paketa, kao i prepoznavanje dijela s tekstom od dijela s grafikom i zadržavanje layouta prepoznatog teksta.

Da ne duljimo previše, evo vaših odgovora na pitanja u našem istraživanju.

Na pitanje na kojoj platformi ste do sada koristili OCR, dvotrećinska većina vas je, očekivano, odgovorila da je to radila na računalu, ali gotovo jedna trećina koristi OCR na mobitelima. Općenito se već godinama vidi taj trend sve većeg korištenja mobitela za svakodnevno prepoznavanje teksta, ali u manjem, sporadičnom obimu. Zanimljivo je da ima onih koji su ga koristili na nečemu što nije ni mobitel ni računalo – mikrovalka?

Ovih 2% "ostalih" platformi nam bode oči...
Ovih 2% "ostalih" platformi nam bode oči...

 

Na pitanje koliko često koristite OCR, čak jedna petina (pretpostavljamo da je anketa favorizirala one koji s njima stalno rade, a ne opću populaciju) ga koristi svakodnevno, skoro polovica povremeno, a ostatak rijetko ili nikada.

Često i počesto...
Često i počesto...

 

Na koncu, bitno pitanje o tome što smatrate da bi se trebalo popraviti u OCR programima općenito. I dalje vas po trećina smatra da treba još unaprijediti razlikovanje teksta od grafike i učiniti prepoznavanje slova još boljim, a ima ih i koji smatraju da je i jedno i drugo potrebno unaprijediti. Svaki deseti ispitanik smatra da se treba dodatno pojačati integracija OCR funkcija u sučelje (skočne izbornike i slično).

U slučaju ABBYY Fine Readera, usptu - ako ga prije niste koristili, možemo iz prve ruke reći da se radi o izuzetno visokom stupnju integracije funkcija u sučelje OS-a.

Još bolje prepoznavanje teksta i grafike - čini se da vas to i dalje muči
Još bolje prepoznavanje teksta i grafike - čini se da vas to i dalje muči

 

Na koncu na pitanje o korištenju OCR-a u budućnosti, više od polovice vas smatra da ćete ga koristiti i češće nego do sada, malo manje od dvije petine vas smatra da će to biti podjednako, a ostali manje ili ne znaju.

 

Dobitnici nagradnog natječaja

Sponzor ove nagradne ankete bila je tvrtka Digital Media, a tri licence koje smo obećali onima koji nam napišu najbolje obrazloženje (po našem mišljenju) za što će koristiti OCR su kako slijede:

Nagrada: ABBYY FineReader PDF 15 Corporate

„Kao doktorand na MEF-u potreban mi je OCR software kojim ću skeniranu medicinsku dokumentaciju 20.000 pregleda pacijenata prebaciti u PDF. Iz „editabilnog“ PDF ili Worda naprednim pretraživanjem mogu izlistati samo one bolesnike koji su relevantni za moje istraživanje; ručni unos nije moguć.“

Ivan Jurić, Zagreb

 

Nagrada: ABBYY FineReader PDF 15 Standard

„Radim sa slijepim i slabovidnim osobama i do sada koristim ABBY FineReader 14, a moj tim ima samo jednu licencu tako da bi ovo bio ogroman upgrade i značajno bi ubrzao naš rad. Pogotovo jer smo prelaskom na online život i takav način rada postali ovisni o OCRu i koristimo ga svakodnevno.“

Mirko Milak, Zagreb

 

Nagrada: ABBYY FineReader PDF 15 Standard

„Kako bih skratila vrijeme pripreme nastavnih materijala za učenike u ovo nezgodno doba i moguću ponovnu nastavu na daljinu, ABBY FineReader bi bio pravo rješenje baš za mene.“

Gordana Sokol, Varaždin