Zabilježen prvi smrtonosni ransomware hakerski napad

Bolnica u njemačkom gradu Düsseldorfu prošloga je tjedna bila žrtvom hakerskog napada, a zbog otežanog rada računalnog sustava zakazala je i medicinska skrb

Sandro Vrbanus petak, 18. rujna 2020. u 12:00

Sveučilišna bolnica u Düsseldorfu prošloga je tjedna uspješno napadnuta ransomwareom, ucjenjivačkim zloćudnim programom koji joj je paralizirao računalni sustav. Napad se dogodio 10. rujna te zahvatio i kriptirao čak 30 bolničkih servera, što je ozbiljno ugrozilo rad cijele bolnice. Sustav nije mogao primati nove pacijente niti su se mogle obavljati operacije.

Ovaj napad bi ostao samo još jedan u nizu ransomware napada da nije bilo prilično nesretnog, a kasnije i bizarnog slijeda događaja. Zbog nemogućnosti normalnog rada u bolnici jedna je pacijentica, kojoj je trebala hitna medicinska pomoć, nažalost preminula. Detalji slučaja nisu objavljeni, no time je ovaj hakerski napad postao vjerojatno prvi smrtonosni ransomware napad u povijesti.

Pogrešno adresiran napad

Međutim, tu priči nije kraj. Iz napadnute su bolnice prvo putem Twittera izvijestili kako su napadači iskoristili propust u komercijalnom softveru, inače naširoko korištenome, kako bi hakirali njihove sustave. Nakon toga su, kažu, na serveru otkrili poruku napadača u kojoj ovi zahtijevaju otkupninu – ali ne od njih, nego od obližnjeg Sveučilišta Heinhricha Heinea.

Potom su iz bolnice kontaktirali hakere i pojasnili im da su pomiješali institucije te da su napadom na bolnicu ugrozili živote pacijenata. Napadači su se potom, da priča bude još bizarnija, smilovali bolnici i poslali im dekripcijski ključ za otključavanje podataka. Nažalost, dogodilo se to prekasno za ženu koja je preminula i tako postala prvom dokumentiranom ljudskom žrtvom ransomwarea.

Napadači, iako očito razumni ljudi, sada su suočeni s optužbama ne samo za hakiranje nego i za ubojstvo – naravno, ako ih njemački istražitelji identificiraju, lociraju i uhite.