Inovativni postupak izrade cold drip kave, slabije poznate u našim krajevima

Inovacija u izradi cold drip kave plasirana je na platformi Kickstarter, a rezultat je osvježavajuća hladno pripremljena kava, taman za sparne ljetne dane

M. F. subota, 18. srpnja 2020. u 21:08

U vruće ljetne dane uobičajena topla kava može se zamijeniti osvježavajućom hladno izrađenom kavom. Pritom se ne misli na iced coffee, što je zapravo naknadno rashlađena topla kava, već na kavu dobivenu procesom hladne izrade, koja se pojavljuje u dvije varijante: cold brew coffee i cold drip coffee.

Cold brew coffee je hladno pripremljena kava koja, umjesto topline, zahtijeva vrijeme za ekstrakciju ulja i kofeina iz zrna kave. Cold brew coffee izrađuje se tehnikom uranjanja pri čemu se zrna kave ostavljaju u hladnoj vodi najčešće između 12 sati i 24 sata, a potom se kava filtrira i spremna je za ispijanje. Rezultat ovog procesa tretira se kao koncentrat i uobičajeno se poslužuje s ledom.

Dok se cold brew coffee dobiva jednostavnim procesom uranjanja kave u hladnu vodu, pri izradi cold drip coffee (hladne kave dobivene kapanjem) tehnika uključuje cold drip coffee aparat ili drip „toranj“, koji je obično izrađen od tri staklene posude koje omogućuju polako kapanje hladne vode na svježe mljevenu kavu. Pritom mljevena kava apsorbira svaku kap vode te u konačnici kaplje u zasebnu posudu na dnu „tornja“. Proces izrade ovakve kave uobičajeno traje između 3,5 i 12 sati, ovisno o količini kave koja se želi dobiti. Cold drip coffee također se poslužuje s ledom, najčešće u dozi espressa (45 ml).

U usporedbi ovih dviju kava, cold brew coffee je laganija varijanta s cvjetnom notom u okusu, dok cold drip coffee ima puniji okus, zahtijeva manje vremena za izradu i manju količinu zrna kave. Međutim, cold brew coffee može se lako napraviti u kućnoj radinosti, bez ikakve specijalne opreme. Na Internetu se može pronaći mnoštvo recepata za ovu zanimljivu inačicu kave, pa čak i za ledene kocke od kave. Kave dobivene hladnim procesom izrade općenito su laganijeg okusa od klasične tople kave, ali sadrže veću koncentraciju kofeina.

Budući da je za cold drip coffee potreban specijalni aparat, na Kickstarteru postoji Delter Cold Drip Coffee Maker koji je trenutačno prikupio oko 260.000 kuna. Delter Coffee tim izumio je jedinstveni višekatni kapajući aparat s drenažnom rupom na svakoj posudi koji može automatski kapati u prosjeku jednu kap po sekundi (što je u ovoj industriji prihvaćeni standard), stvarajući tako jaku kavu. Svaka je posudica plitka, što znači da ima minimalni gubitak pritiska prilikom mijenjanja nivoa vode.

Također, voda iz svake posude kaplje simultano u posudu na nižoj razini, pri čemu posuda s kavom uvijek ostaje puna, što znači da učestalost kapanja na kavu ostaje postojana sve dok se gornje posude ne isprazne do kraja. U tome je iskorak u odnosu na prošle drip coffee uređaje koji koriste ventile koje je potrebno stalno provjeravati i prilagođavati s obzirom na mijenjanje nivoa vode, čime se gubi konzistentnost izvlačenja arome kave, a to rezultira lošijim okusom.

Kava koja se dobiva Delter Cold Drip Coffee Makerom ima nisku kiselost, bez oštrog gorkog okusa, pa time lakše sjeda na želudac. U posudu za kavu može se staviti do 50 grama svježe mljevene kave, a u svaku od tri posude stane po 200 ml vode, pa se na kraju dobiva 600 ml kave. Izrada kave traje 3 – 4 sata, a dobiva se do pet rundi kave, pa bi se, prema preporuci tvoraca, kava mogla napraviti vikendom, a konzumirati svaki radni dan po jedna, što je nama kavopijama malo teže izvedivo.

Cijena jednog Delter Cold Drip Coffee Makera iznosi 59 dolara (oko 390 kuna), a dostavlja se i u Hrvatsku.