Najmanji funkcionalni TV na svijetu dostupan putem Kickstartera

Na platformi za skupno financiranje Kickstarter uskoro završava vrlo zanimljiva kampanja, u kojoj američki TinyCircuits prikuplja sredstva za proizvodnju najmanjeg potpuno funkcionalnog televizora

Sandro Vrbanus subota, 12. studenog 2022. u 20:32

Ovoga tjedna bit će završena crowdfunding kampanja za proizvode TinyTV 2 i TinyTV Mini, malene televizore na kojima se mogu gledati video zapisi, s time da je cijeli sklop televizora toliko velik da stane i u najmanji dlan. Kampanju je pokrenula američka kompanija za izradu open source hardvera, TinyCircuits, a umjesto izvorno traženih 15.000, već su prikupili gotovo 200.000 dolara.

Proizvodi, koje se unutar ove kampanje može poduprijeti i naručiti su, kao što im i nazivi kažu, minijaturni televizori. Veći model, TinyTV 2, širok je tek 37 a visok 47 mm, ima 26-milimetarski IPS TFT zaslon od 135x240 točaka. Tiny TV Mini još je manji, s dimenzijama 24x26 mm te s 15,2-milimetarskim OLED zaslonom rezolucije 64x64 piksela. Oba modela dolaze u po dvije inačice – s prozirnim ili klasičnim kućištem.

Maleni i manji modeli
Maleni i manji modeli

Oba televizora imaju i tipke za podešavanje glasnoće te uključivanje i mijenjanje kanala, 8 GB ugrađene memorije za video zapise, prijemnik IC signala za daljinsko upravljanje te ugrađeni zvučnik. Pokreće ih procesor iz mikroračunala Raspberry Pi, a energiju daje punjiva litij-polimerska baterija. Manji model na bateriju može raditi sat, a veći dva sata. Punjenje baterije i prebacivanje video zapisa obavlja se putem USB priključka.

Na ovim minijaturama moguće je, dakle, reproducirati video zapise po želji. Kompaniji TinyCircuits ovo nije prvi proizvod, njihov TinyTV DIY Kit već tri godine je u prodaji i namijenjen je "uradi sam" pristupu. Novi proizvodi dolaze sastavljeni i funkcionalni izravno iz kutije.

Na Kickstarteru ih se može naručiti po cijeni već od 49 dolara, a isporuke se očekuju na proljeće.