Podržite kampanju za prvi video rječnik hrvatskog znakovnog jezika

Rječnik će sadržavati preko 500 znakova (riječi i rečenica) koji se koriste u svakodnevnoj komunikaciji između roditelja i djeteta

Mladen Smrekar četvrtak, 7. prosinca 2023. u 14:19
Kampanjom se želi skupiti 25.000 eura, potrebnih za kreiranje sadržaja
Kampanjom se želi skupiti 25.000 eura, potrebnih za kreiranje sadržaja

Hrvatsko društvo prevoditelja znakovnog jezika za gluhe pokrenulo je crowdfunding kampanju Moja prva znakovnica na Bonafides platformi kojoj je cilj stvaranje prvog online video-rječnika prvenstveno namijenjenog roditeljima i njihovoj gluhoj djeci.

Besplatno i dostupno svima

Rječnik će sadržavati preko 500 znakova (riječi i rečenica) koji se koriste u svakodnevnoj komunikaciji između roditelja i djeteta. Riječ je o prvom takvom materijalu koji će biti besplatan i svima dostupan putem web stranice, a kampanjom se želi skupiti 25.000 eura, čime će se omogućiti kreiranje svih materijala.

Rječnik će sadržavati više od 500 riječi i rečenica koje se koriste u svakodnevnoj komunikaciji
Rječnik će sadržavati više od 500 riječi i rečenica koje se koriste u svakodnevnoj komunikaciji

Moja prva znakovnica bit će jednostavna za korištenje; na web stranici se u tražilicu upisuje pojam, a rezultat je video na kojem se izvodi znak. Uz sam znak prikazivat će se i fraze i rečenice koje sadrže taj pojam. Također, na stranici će biti navedene dodatne upute o znaku i kako ga izvoditi tako da ga osoba što bolje percipira te dodatne zanimljivosti o kulturi zajednice gluhih.

Prvo iskustvo kumunikacije

"Dijete ne može usvojiti jezik čitanjem – jer ne može čitati jezik koji ne zna. Tako se i od gluhog djeteta ne može očekivati da će čitati s usana, jer gluho dijete ne može usvajati govorni jezik – ne čuje ga. Gluho dijete prolazi iste faze usvajanja jezika i ne razlikuje se od čujućeg djeteta samo što je njegov jezik – vizualni. Nakon toga, s početkom rehabilitacije gluho dijete uči govorni jezik te ga uči lakše i brže jer već ima iskustvo jezika i komunikacije”, objašnjava izv. prof. dr. sc. Gordana Hržica, pročelnica Odsjeka za logopediju.   

"Sva istraživanja pokazuju da se 90-95% gluhe djece rađa u čujućim obiteljima koji nemaju iskustva sa znakovnim jezikom niti ga koriste. Tako dijete nema pristup znakovnom jeziku, a roditelji nemaju informacije", otkriva Dorijana Kavčić, doktorandica lingvistike. Trenutno ne postoji niti jedan video-rječnik za "dječji jezik", za znakiće i pojmove koji su im potrebni od prvoga dana, u svakodnevnoj komunikaciji s roditeljima i okolinom pa bi im Moja prva znakovnica omogućila prvo iskustvo jezika i komunikacije, razumijevanje u obiteljskom okruženju, kognitivni i emotivni razvoj.

Iza projekta stoje djelatnice Hrvatskog društva prevoditelja znakovnog jezika za gluhe
Iza projekta stoje djelatnice Hrvatskog društva prevoditelja znakovnog jezika za gluhe

Svi zainteresirani pozvani su da se priključe i podrže ovaj plemeniti projekt. Donirati možete s nekoliko klikova mišem, a dobro će, kažu u Hrvatskom društvu prevoditelja znakovnog jezika za gluhe, doći i svaki vaš like i share na Facebooku i LinkedInu.