Pokrenuta donatorska kampanja za Croresp, zaštitnu masku za medicinsko osoblje

Prikupljaju se sredstva za Croresp, u Hrvatskoj proizvedena maska sa zaštitom za oči izrađena od postojeće ronilačke maske, adaptera i filtera za viruse, a namijenjena zdravstvenim radnicima

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. travnja 2020. u 16:16

Prošloga tjedna pokrenuta je crowdfunding kampanja za proizvod Croresp, improviziranu zaštitnu masku namijenjenu medicinskom osoblju koje se bori s pandemijom koronavirusa. Inicijativu je pokrenula skupina volontera i planiraju maske proizvoditi od dijelova dostupnih u Hrvatskoj. Korištenjem na tržištu dobavljive ronilačke maske koja prekriva cijelo lice, filtera i 3D printanog adaptera koji to dvoje spaja, dobiva se zaštita za oči i dišne putove – jedina područja kojima koronavirus može ući u tijelo.

Za ovo rješenje sada se prikupljaju novčana sredstva kako bi se ono moglo početi masovnije proizvoditi i donirati medicinskom osoblju u Hrvatskoj.

"Nakon razvoja, testiranja i probnog korištenja od strane više desetaka medicinskih djelatnika, potrebna nam je vaša pomoć kako bismo osigurali sredstva za zadnji i ključni korak projekta – nabavu i izradu komponenti te podjelu takvog respiratora u što većoj količini Zaštitna oprema i dalje je potrebna, a u trenutačnoj situaciji nemamo vremena čekati tjednima za pokretanje nove proizvodnje ili uvoz iz drugih zemalja u situaciji ogromne potražnje na razini cijelog svijeta" – poziv je organizatora ove inicijative svima koji su im voljni pomoći novčanom donacijom.

CroResp trenutačno u Hrvatskoj nema službene certifikate za upotrebu u svrhu zaštite od koronavirusa. Namijenjen je medicinskom osoblju, a koristi se na vlastitu odgovornosti i u slučaju nedostatka certificirane zaštitne opreme. Saznanja koja iz prakse imaju autori ovog projekta kažu da njihovo rješenje svakako pruža veću zaštitu od kirurških maski u kombinaciji sa zaštitnim vizirima. Kampanja, kao i sve dodatne informacije, dostupni su na stranici pandemija.info. Donirati se može već od 10 kuna.