Prenosivi roštilj na prirodne pelete ima mogućnost samoregulacije, što značajno olakšava roštiljanje

ASMOKE roštilj maltene sve radi sam - nakon što se odredi željena temperatura pečenja i ubace pelete, roštilj ih sam dozira i održava temperaturu, dok se vi pravite da pečete i još ispadne fino.

M. F. subota, 6. lipnja 2020. u 19:05

Dok se kod nas lagano zahuktava sezona roštiljanja, na Indiegogu se itekako zahuktalo novom modelu prenosivog roštilja kompanije ASMOKE (do sada su skupili nešto manje od 300 tisuća dolara) koji radi na potpuno prirodne pelete. Applewood pelete rade se od drveta jabuke, bez štetnih mješavina i neprirodnih punila, što daje dimljeno-slatkastu aromu jelu.

Pelete se postave u spremnik Applewood Pellet Grilla, odabere se željena temperatura pečenja, a roštilj potom sam automatski povlači potrebnu količinu peleta za konstantno održavanje temperature. Pritom se može odrediti raspon temperature od 80 do 260 Celzijevih stupnjeva, koja se prikazuje na displeju. 

Zanimljiv dodatak je i sonda za očitavanje temperature mesa koja se priključi na roštilj i 'upikne' meso, pa se tako može na displeju roštilja očitati i temperatura unutar samog mesa, što će oduševiti perfekcioniste, ali i manje vještim kuharima olakšati pripremu hrane. Osim sonde, dodatna oprema je i kantica za skupljanje viška ulja i masnoće.

Budući da se temperatura pečenja lako može odrediti, na ovom se roštilju može pripremati raznovrsna hrana na brojne načine, od klasičnog BBQ-a, preko cijelog pileta pa do pizze, bez bojazni od oscilacija temperature. Osim klasičnog roštiljanja, meso se može dimiti, pirjati, sušiti ili ispeći na naglo.

Za sve prenosive stvari poželjno je da budu biti praktične veličine, tako je i ovaj roštilj nešto manjih dimenzija – širine 63 cm, visine 44,5 cm i dubine 37 cm, a uz glavnu površinu za pečenje može se dodati još jedan kat. Roštilj je težak 20,5 kg i dolazi u četiri boje.

Sam roštilj u SAD-u košta 150 dolara (cca 1000 kn), a pakiranje od devet kilograma peleta 25 dolara (cca 170 kn). Potrošnja peleta ovisi o vrsti pečenja i visini temperature, a u prosjeku iznosi nešto manje od pola kilograma peleta po satu pečenja.

Za sada još nije moguć shipping ovog roštilja do Hrvatske, ali ako tvorci prepoznaju našu ljubav prema roštiljanju i dobrom jelu, možda postane dostupan i na našem tržištu.