Amazon Web Services planira uložiti milijarde eura u proširenje podatkovnih centara u Italiji

Amazon Web Services (AWS) planira milijardnu investiciju u proširenje data centara u Italiji, čime želi pojačati svoju dominaciju na europskom tržištu cloud usluga. Ni konkurencija ne želi zaostati pa se širi europski podatkovni oblak.

Ivan Podnar utorak, 28. svibnja 2024. u 06:00
📷 Ilustracija: DALL-E
Ilustracija: DALL-E

Amazon Web Services (AWS), ogranak Amazona, trenutno je u pregovorima s talijanskom vladom o finalizaciji detalja značajne investicije u proširenje svojih podatkovnih centara u Italiji. Tehnološki gigant i e-trgovac tako nastoji poboljšati svoju dominantnu poziciju na tržištu cloud usluga u Europi.

Ferrari među klijentima

Iako se točna veličina i lokacija investicije još uvijek razmatraju, Reutersovi izvori sugeriraju da će biti riječ o milijardama eura. Jedna od mogućnosti je da će AWS nadograditi svoje postojeće podatkovne centre u Milanu, dok druga opcija uključuje izgradnju potpuno novog objekta. To bi predstavljalo značajno povećanje u odnosu na prethodnu obvezu AWS-a od 2 milijarde eura u Italiji do 2029. godine. Poduža je lista klijenata AWS-a u Italiji. Na svom web sajtu navode ih stotinjak, iz raznih sektora a među njima iskaču Ferrari, Assicurazioni Generali, gradovi Torino I Bologna i mnogi drugi.

Neki od klijenata AWS-a u Italiji 📷 Izvor: screenshot, AWS Italy webșițe
Neki od klijenata AWS-a u Italiji Izvor: screenshot, AWS Italy webșițe

Ova investicija se nastavlja na  nedavnu agresivnom strategiju ekspanzije AWS-a. U Španjolskoj je AWS najavio ulaganje od 15,7 milijardi eura za pojačavanje svoje infrastrukture data centara, što je značajno premašilo prethodni plan od 2,5 milijarde eura. Slično tome, Njemačka će do 2040. godine primiti 7,8 milijardi eura investicija od AWS-a.

Pionirska migracija

Osim geografskog širenja, AWS također prilagođava svoje usluge kako bi zadovoljio potrebe specifičnih industrija. Kompanija aktivno gradi infrastrukturu posebno dizajniranu za zadovoljenje zahtjevnih potreba telekomunikacijskog sektora, jer je Telefonice Deutschland nedavno migraciju milijun 5G korisnika u AWS oblak. Ovo je pionirski potez i prvi slučaj u Europi gdje veliki mobilni operater migrira svoje centralne funkcije mreže na javnu platformu u oblaku, čime potvrđuje povjerenje u takvu vrstu pohrane podataka.

Europski podatkovni oblak

Planovi ekspanzije AWS-a u Italiji dolaze usred žestoke bitke za prevlast u industriji cloud usluga u Europi. Godine 2020., Alphabet je u Italiji investirao jednu milijardu eura za osnivanje centara

Ne želeći zaostati za Amazon Web Services (AWS), Microsoft također značajno investira u infrastrukturu oblaka širom Europe. Evo pregleda nedavnih Microsoftovih investicija u europski oblak. U Španjolskoj, 3,2 milijarde eura za proširenje infrastrukture. U Njemačkoj, dodatni planovi iz 2020. godine od 1,5 milijardi eura, proširit će sa na ukupnu investiciju koja prelazi 7,8 milijardi eura do 2040. godine. U velikoj Britaniji, 3,2 milijarde USD uloženo je u infrastrukturu centara za podatke s umjetnom inteligencijom nove generacije, što je najavljeno u prosincu 2023. godine.