Ovako bi izgledao Appleov automobil, dizajniran prema njihovim patentima

Britanska automobilska leasing kuća Vanarama izradila je rendere vozila za koje tvrde da bi mogao biti neki budući Appleov automobil, ako će se dizajneri voditi samo s time povezanim patentima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 15. studenog 2021. u 16:45

Već godinama je javna tajna da se Apple želi baviti proizvodnjom električnih automobila, autonomne tehnologije za njih i drugim sustavima tipičnima za autoindustriju. I dok su oni poslovično tajnoviti i ne žele ničime otkriti što i za kada pripremaju, njihova zapošljavanja stručnjaka iz autoindustrije i povremena prijava patenata u toj domeni otkrivaju djeliće slagalice.

Upravo Appleove patentne prijave zainteresirale su dizajnere iz britanske automobilske leasing kuće Vanarama, pa su na temelju postojećih patenata koje su Appleovi inženjeri zaštitili pokušali rekonstruirati kako bi neki budući Apple Car mogao izgledati.

Nije baš ljepotan

Inspiraciju za ovaj neobični automobil dobili su, osim patenata, i iz dosadašnjih Appleovih proizvoda, pa je on mat bijele boje, poput iPhonea 4, kvake na vratima podsjećaju na tipke s iPhonea, na upravljaču se nalazi kontrolna ploča s asistenticom Siri, a cijeli se koncept ističe zaobljenim uglovima te elegantnim i neobičnim dizajnerskim rješenjima. Prednju masku također ističe struktura "ribeža za sir" poznata iz Mac računala.

Karoserija je nastala na temelju jednog patenta za automobil bez klasičnih A, B, ili C stupova, pa je gornji dio kabine oklopljen gotovo isključivo staklenim površinama. Vrata se otvaraju poput kaubojskih, prednja prema naprijed, a stražnja prema natrag, tako da se omogućava potpuno nesmetan ulazak i izlazak iz vozila. Konfiguracija sjedala je promjenjiva, pa se ovaj imaginarni Appleov automobil može prebaciti u autonomni način rada, u kojem vozač ne mora gledati prema naprijed. Naprotiv, može se okrenuti i ćaskati sa suvozačem i putnicima.

Svaki detalj ovog dizajna potkrijepljen je i informacijama o patentima iz kojih je inspiracija preuzeta, a vrijedni ljudi Vanarame izradili su i potpuno interaktivnu 3D vizualizaciju svojeg koncepta, koju možete detaljnije istražiti ovdje.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi