Appleov dizajn "ribeža za sir" patentiran i za iPhone

Kada je prije gotovo dvije godine Apple prikazao novi dizajn kućišta za Mac Pro, odmah mu je nadjenut nadimak "ribež za sir". No, ovakav način hlađenja u Appleu nisu zamislili samo za računala

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. travnja 2021. u 15:01

Neobičan izgled prednje strane Maca Pro iz 2019. godine, poznat i kao "ribež za sir", nastao je iz hobija jednog od Appleovih dizajnera. Uzorak koji je ovaj član tadašnjeg tima Jonyja Ivea izradio iz zabave toliko se svidio Iveu da ga je odlučio iskoristiti za kućište najsnažnijeg računala kompanije. Uzorak je nastao glodanjem bloka aluminija s jedne i druge strane, rezbarenjem polukugli razmještenih u pravilni uzorak, što na kraju dovodi do prednje stranice koja omogućava strujanje zraka i bolje hlađenje unutrašnjosti.

Isti dizajn Apple je iskoristio i za stražnju stranu svojeg skupog monitora Pro Display XDR, no njihovi su dizajneri patentirali ideju da ovaj uzorak iskoriste i za izradu kućišta – iPhonea. Prema patentu koji im je ovoga tjedna odobren, unutarnji i vanjski strukturalni dijelovi iPhonea mogli bi biti načinjeni od slične "čipke" – materijala koji je izbušen kako bi omogućio bolje rasipanje topline generirane unutar uređaja.

Neprovedivo u stvarnosti

Otvori na kućištu i unutarnjoj strukturi mogli bi biti povezani, što bi dovelo do strujanja zraka kroz mobitel te efikasno hlađenje zbog velike površine tako izdubljenog materijala i njegove složene trodimenzionalne strukture.

U patentu ne spominju kako bi se "izbušeni" iPhone nosio s prašinom, vodom, prljavštinom i svim drugim česticama koje bi u normalnom korištenju ili nošenju u džepu mogle ući u malene otvore "ribeža". Isti patent, doduše, opisuje korištenje identične trodimenzionalne strukture za hlađenje računala i monitora, pa je vrlo vjerojatno kako je iPhone završio u njemu "za svaku slučaj". Drugim riječima, Apple je očito zaštitio ideju koju vrlo vjerojatno nikada neće implementirati – ali su se osigurali da to ne učini ni netko drugi.