Nvidia Shield TV/TV Pro - media playeri temeljeni na novom čipsetu Tegra X1+

Nvidia je predstavila nove media playere iz obitelji Shield – novi modeli nose oznake Nvidia Shield TV i Nvidia Shied TV Pro, a temelje se na novom čipsetu Tegra X1+

Stjepan Bilić srijeda, 30. listopada 2019. u 06:00

Nvidia je službeno predstavila nasljednike Shield TV-a iz 2017. godine – Nvidia Shield TV i Nvidia Shield TV Pro. Osim na uvođenju dodatnog modela, Nvidia je poradila i na poboljšanju specifikacija, pa su tako ovogodišnji media playeri dobili novi čipset – Tegra X1+.

Prema navodima proizvođača novi čipset osigurava 25% bolje performanse u odnosu na prethodni, Tegra X1. Jedna od bitnijih novosti je svakako povećavanje razlučivosti, novi Shield TV i TV Pro playeri mogu reproducirati video sadržaj u razlučivosti od 4K. Naravno podržane su i najnovije HDR, Dolby Vision i Dolby Atmos tehnologije kako bi slika i zvuk bili što bolji.

I dok se nazivom razlikuju tek neznatno, dizajnom se novi Shiel playeri razlikuju znatno. Osnovni model – Shield TV dizajnom podsjeća na valjak i ima manji broj portova u odnosu na Shield TV Pro koji je zadržao svoj prepoznatljivi dizajn. Osnovni model ima tek tri konektora – naponski, LAN i HDMI port te utor za memorijsku karticu (microSD).

S druge strane, zbog većeg kućišta Shield TV Pro je uz naveden portove dobio i dodatne – dva USB 3.0 (Type-A) porta. Zahvaljujući njima Pro model podržava i dodatne značajke koje nedostaju na osnovnom modelu, a koji se mogu iskoristiti za primjerice spajanje vanjskih diskova kako bi se upogonio Plex media server.

Razlika ima i u količini radne te podatkovne memorije. Osnovni Shiled TV ima 2 GB RAM-a i 8 GB prostora za pohranu. Napredniji, Pro model ima gigabajt više RAM-a (3 GB) te duplo više podatkovnog prostora (16 GB). Možda vam se na prvu čini malo, ali u oba slučaja radi se dostatnoj memoriji, jesu su oba uređaja ionako više predviđena za streamanje video sadržaja nego za reprodukciju iz lokalnih izvora. Stoga ne čudi što su oba modela dobila podršku za Wi-Fi (802.11ac 2x2 MIMO), Bluetooth (5.0) i Chromecast (4K) tehnologije.

Uz oba modela Nvidia isporučuje identičan daljinski upravljač koji ima tipke s pozadinskim osvjetljenjem i podršku za pretraživanje sadržaja putem glasovnih komandi. Novi Shield TV playeri podržavaju Google Assistanta i Amazonovu Alexu. Za ljubitelje Netflixa tu je i poseban tipka za izravno pokretanje navedenog servisa. Unutar daljinskog upravljača integriran je i lokator kako bi ga se lakše pronašlo ako ga se zametne.

Sa softverske strane nalazi se Android platforma, točnije Android 9.0 Pie. Detaljnije specifikacije oba modela dostupna su na službenim stranicama. Shiled TV ima cijenu od 149,99 USD, a Shiled TV Pro od 199,99 USD.