305-metarski radioteleskop Arecibo bit će uništen zbog velikog oštećenja

Zvjezdarnica Arecibo u blizini istoimenog mjesta u Portoriku izgrađena je početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, a nakon pucanja nekoliko bitnih sajli procijenjeno je da bi popravak bio preopasan

Sandro Vrbanus petak, 20. studenog 2020. u 21:44

Ovoga ljeta, 10. kolovoza, u zvjezdarnici Arecibo smještenoj u Portoriku pukla je jedna od sajli na kojima je bila obješena velika 900-tonska konstrukcija sa senzorima radiovalova. Ovaj sklop služio je za bilježenje radiosignala iz svemira koje je prema njemu usmjeravao ispod njega smješteni veliki reflektor, promjera 305 metara. Cijela ova struktura izgrađena je početkom 1960-ih godina, puštena je u rad 1963., a od tada je kao radioteleskop sudjelovala u brojnim znanstvenim otkrićima i u projektu traganja za izvanzemaljskom inteligencijom SETI.

Prvih 50-ak godina postojanja Arecibo je bio najveći teleskop ove vrste u svijetu, sve do izgradnje 500-metarskog sustava FAST u Kini 2016. godine. Brigu o njemu vodila je američka vladina agencija National Science Foundation. Upravo iz te agencije u kolovozu je stigla informacija o oštećenju teleskopa, kao i priložena fotografija koja svjedoči o šteti koju je prouzročilo popuštanje jedne od sajli. Odmah potom pokrenuta je akcija procjene štete i planiranja popravka.

Velika šteta na teleskopu nastala u kolovozu
Velika šteta na teleskopu nastala u kolovozu

Mirovina nakon 57 godina

Međutim, prije dva tjedna, 6. studenoga, u Arecibu je popustila još jedna sajla, što je značajno umanjilo stabilnost i sigurnost cijelog teleskopa. Pucanje još jedne od sajli vrlo bi vjerojatno dovelo do nekontroliranog urušavanja kompletne potporne strukture, procijenili su iz agencije. Naime, urušavanje jednog potpornog stupa na kojem su popustile sajle, na "tanjur" teleskopa, povuklo bi za sobom i druge stupove i imalo katastrofalne razmjere.

Dodatno, ovih je dana procijenjeno da bi popravak trenutačne štete i zamjene sajli bio odveć riskantan potez. U ovom trenutku, kada je struktura nestabilna, nije preporučljivo slati radnike na teleskop kako bi ga popravljali, jer ostatak konstrukcije može popustiti u bilo kojem trenutku. Uzimajući sve ovo u obzir NSF je objavio kako će 57 godina stari radioteleskop – umiroviti.

Umirovljenje će biti učinjeno planski i brzo, kažu, a moguće je i da će u narednim tjednima ostatke koji prijete urušavanjem "prizemljiti" kontroliranom detonacijom eksploziva kako bi što prije uklonili opasnost od nekontroliranog kolapsa strukture.

Osim svoje značajne uloge u razvoju radioastronomije, kao što su potvrda postojanja neutronskih zvijezda (pulsara) ili prvo izravno opažanje asteroida radioteleskopom, zvjezdarnica Arecibo ušla je i popularnu kulturu. Pojavila se tako u filmu iz serijala James Bond, GoldenEye 1995. godine, ZF filmovima Vrsta i Kontakt, kao i u TV seriji Dosjei X.