A1, Tele2 i koronavirus: besplatni TV kanali i podatkovni promet

U novonastaloj situaciji kada svi koji mogu rade od kuće, a vrtići i škole neće raditi, domaći su telekomi pokrenuli niz akcija kojima mogu pripomoći građanima

Sandro Vrbanus petak, 13. ožujka 2020. u 20:15

Telekomunikacijski operateri A1 Hrvatska i Tele2 danas su, a nakon odluke Vlade RH da se od ponedjeljka zatvaraju vrtići i škole, izvijestili javnost o mjerama koje će poduzeti da bi se građanima donekle olakšala ova izvanredna situacija izazvana koronavirusom. U nastavku prenosimo njihova priopćenja o privremenim uslugama dostupnim njihovim korisnicima.

A1 Hrvatska: 14 TV kanala besplatno

S obzirom na odluku Vlade Republike Hrvatske o prekidu rada vrtića, osnovnih i srednjih škola na dva tjedna, a u sklopu mjera suzbijanja širenja zaraze koronavirusom, A1 Hrvatska će svim korisnicima TV usluge od ponedjeljaka besplatno omogućiti sve kanale namijenjene djeci. Riječ je o ukupno 14 dječjih kanala s raznovrsnim zabavnim i obrazovnim sadržajem, namijenjenih svim uzrastima.

Što se tiče zabave za najmlađe tu su popularni: Baby TV, Nick Jr. (eng.) Pickaboo, Duck TV, JimJam, TIJI, KiKa i Vavoom. Također, korisnicima su već dostupni u Osnovnom paketu: Nickelodeon, RTL Kockica, Mini TV, CartoonNetwork, Boomerang i Nick Jr. (hrv.).

Osim zabavnog sadržaja djeca će moći pratiti i Da Vinci Learning, a u A1 Videoteci je dostupna Video učionica namijenjena učenicima za učenje i ponavljanje nastavnog sadržaja.

Tele2: učenicima besplatan podatkovni promet

U izvanrednim okolnostima zbog koronavirusa u Hrvatskoj, Tele2 svim učenicima koji koriste Tele2 mrežu, bez obzira radi li se o korisnicima na bonove, pretplatnicima ili korisnicima pokućnog interneta, omogućava besplatan podatkovni promet za korištenje edukativnih sadržaja u sklopu CARNetove mreže za školu na daljinu. Do sada su te sadržaje besplatno koristili samo učenici u sklopu obrazovne reforme Škola za život, a sada besplatan pristup preko Tele2 mobilne mreže imaju svi učenici osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj s elektroničkim identitetom u CARNetovom sustavu AAI@EduHr.

Podatkovni promet za korištenje nastavnih sadržaja je besplatan preko Tele2 mobilne mreže od 16. ožujka 2020. godine sve dok traje organizacija nastave na daljinu uslijed koronavirusa u Hrvatskoj.

Tele2 je također, u sklopu priprema Ministarstva znanosti i obrazovanja za održavanje nastave na daljinu, u redovitom kontaktu s Ministarstvom radi dogovora oko osiguravanja određenog broja dodatnih SIM kartica i njihovog prioritetnog redoslijeda dodjeljivanja.

Postanimo (KO)odgovorni

I za kraj jedna objava koja nije vezana za telekome, ali jest uz koronavirus: Agencija IMC pokrenula je inicijativu #budikoodgovoran. Inicijativa je pokrenuta s ciljem poticanja odgovornog ponašanja građana Republike Hrvatske i zajedništva u borbi protiv koronavirusa kao još jednog kvalitetnog rješenja za suzbijanje daljnjeg širenja virusa.

Na stranici www.budikoodgovoran.com nalaze se sve potrebne informacije o koronavirusu, koje se ažuriraju u stvarnom vremenu, a jednako tako tu su i korisni savjeti i preporuke za ponašanja u novonastaloj Korona situaciji.