Algebra pokrenula prvi hrvatski prijediplomski studijski program za razvoj računalnih igara

Iz Algebre tvrde da će se pokretanjem novog studijskog programa budućim developerima igara pružiti suvremena i konkurentna znanja, kao i vještine potrebne za rad u ovoj brzorastućoj industriji

Bug.hr utorak, 23. svibnja 2023. u 19:34
Voditelj Algebrinog novog studija, Igor Margan, vlasnik gaming brenda WhiteShark, Stjepan Šmit, i dekan Visokog učilišta Algebra, Mislav Balković
Voditelj Algebrinog novog studija, Igor Margan, vlasnik gaming brenda WhiteShark, Stjepan Šmit, i dekan Visokog učilišta Algebra, Mislav Balković

Algebra je ovoga utorka u svojim prostorijama u Gradišćanskoj ulici u Zagrebu, održavala konferenciju „Igrama do karijere“ na kojem je predstavila prvi hrvatski prijediplomski studij razvoja računalnih videoigara.

Uvodnu riječ održali su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić te dekan Visokog učilišta Algebra, Mislav Balković, nakon čega je voditelj Algebrinog novog studija, Igor Margan, predstavio dugo iščekivane detalje.

„Algebra je prepoznala strateški potencijal game development industrije i u skladu s potrebama tržišta rada razvila novi studijski program koji je nedavno i službeno pozitivno ocijenjen na sjednici akreditacijskog savjeta Agencije za znanost i visokoobrazovanje Republike Hrvatske. Program novog Algebrinog studija osmišljen je s ciljem pružanja suvremenih i tržišno konkurentnih znanja i vještina potrebnih za razvoj računalnih igara iz područja programiranja, stvaranja iskustva igranja, 3D dizajna, marketinga i poslovnog planiranja“, rekao je Margan.

Detalji o Algebrinom novom prijediplomskom studiju

Prema prezentaciji prikazanoj na predstavljanju, fokus novog studija bit će na praktičnom znanju. Predavači i asistenti dolazit će iz industrije igara, a ispiti i nastava bit će usmjereni na rješavanje problema. Kako tvrdi i sam Margan, riječ je o studiju koji će uvijek biti jednom nogom u teoriji, a drugom nogom u praksi.

Programerski kolegiji činit će dvije trećine cjelokupnog programa, dok će posljednju trećinu činiti kolegiji za dizajn igara, umjetnost, produkciju, marketing i poslovanje te praksu. Studij će trajati osam semestara, odnosno četiri godine, a studenti će za njegovo završavanje trebati prikupiti 240 ECTS bodova. Nastava će se održavati na hrvatskom i/ili engleskom jeziku.

Igor Margan.
Igor Margan.

White Shark daje stipendije

Na konferenciji se održala i panel rasprava „Game changers – Kako angažirati i zadržati novu generaciju kreatora igara“, u kojoj su sudjelovali član uprave Algebre, Hrvoje Josip Balen, direktorica marketinga A1 Hrvatska, Monika Majstorović,  Josipa Bencek iz Hrvatskog klastera proizvođača videoigara te Stjepan Šmit, vlasnik gaming brenda White Shark.

Šmit je, također, najavio da će White Shark u suradnji s Algebrom davati stipendije učenicima koji pokažu posebnu izvrsnost u školovanju. Na kraju konferencije, potpisan je i sporazum o suradnji za pružanje stručnih praksi studentima Algebrinog novog studija, s tvrtkama LGM, Protopixel, Ironward i Room-C Games.

Potpisnici sporazuma o suradnji.
Potpisnici sporazuma o suradnji.