Američka sonda meko sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od pola stoljeća

Lunarni lander Odysseus američke privatne kompanije Intuitive Machines prva je američka sveimrska letjelica koja je uspješno stigla na površinu Mjeseca nakon 52 godine i misije Apollo 17

Sandro Vrbanus petak, 23. veljače 2024. u 10:34

Svemirska misija IM-1, u organizaciji privatne svemirske kompanije Intuitive Machines iz Houstona, lansirana je bila 15. veljače raketom Falcon 9, a nakon samo tjedan dana stigla je na svoje odredište – na površinu Mjeseca. Tamo je, nakon kraće odgode zbog problema u komunikaciji, prošle noći uspješno obavila meko kontrolirano slijetanje u blizini Mjesečevog južnog pola. Prvi podaci pokazali su da je lander Odysseus u pravilnom položaju te da šalje podatke na Zemlju kako je i bilo planirano.

Prva je ovo američka uspješna lunarna misija još od povratka misije Apollo 17 prije 52 godine, a dolazi samo koji tjedan nakon što je bila propao još jedan privatni američki pokušaj slijetanja na Mjesec u misiji Peregrine One.  U ovoj je misiji također surađivala i NASA, čiji je direktor Bill Nelson poručio da je komercijalni lander ispisao povijest svemirske tehnologije. "Odisej je osvojio Mjesec", kaže Nelson.

Robotska sonda Odysseus na svojem će novom mjestu prebivališta provoditi znanstvena ispitivanja vezana uz navigaciju, sa sobom je ponio niz senzora i instrumenata, kameru, navigacijski lidar i radar, laserski retroreflektor te komunikacijsku opremu. Kao i nedavna japanska misija, i ova je imala kao jedan od ciljeva ispitati tehnologiju preciznog laserskog navođenja pri spuštanju te precizno pronalaženje pogodnog mjesta za slijetanje.

Misija je dizajnirana da s postojećom zalihom energije "preživi" do kraja lunarnog dana, što će biti tek oko tjedan (zemaljskih) dana. Nakon toga past će u sjenu tijekom Mjesečeve noći i završiti s radom. Izradu i lansiranje lunarne sonde NASA je financirala sa 118 milijuna, dok je Intuitive Machines uložio 130 milijuna dolara. Kompanija za ovu godinu planira još dva slična lansiranja znanstveno-istraživačkih sondi.