Američka Svemirska vojska tvrdi da ruski satelit prati njihov

Tek što je osnovana, nova grana Oružanih snaga SAD-a u javnosti je pobudila interes objavom svojeg generala o sumnjivom ponašanju ruskih satelita

Sandro Vrbanus srijeda, 12. veljače 2020. u 06:00

Američka Svemirska vojska osnovana je krajem prošle godine, a misija i zadaci trebali bi joj se fokusirati na svemir kao bojište budućnosti te na obranu od prijetnji u domeni svemira. Već u prvim tjednima otkako je osnovan, Space Force dobio je prilično neobičnu "prijetnju" upravo u svojem području djelovanja. Ruski satelit u Zemljinoj orbiti, Kosmos-2542, zajedno sa svojim "pod-satelitom" počeo je mijenjati putanju na krajnje sumnjiv način i tako se približavati jednom američkom špijunskom satelitu (oznake USA 245, iz konstelacije KH-11).

Informaciju o sumnjivom ponašanju ruskog satelita potvrdio je general John “Jay” Raymond, zapovjednik Svemirske vojske za časopis Time. Ruski Kozmos-2542 lansiran je u studenome, i od tada se približava američkom satelitu, kojem je najbliže došao na udaljenost manju od 160 kilometara. U svemirskim razmjerima to se može gledati kao "praćenje u stopu", jer je pri brzinama kojima se ovi sateliti kreću ponekad njihov razmak manji od sekunde.

Špijuniranje špijuna

Rusi su navodno tako sinkronizirali orbitu s američkim satelitom da imaju izravan pogled na njega, ovisno o položaju na kojem se nalaze, s jedne i druge strane. Putanje satelita javno su dostupne pa ih je tviteraš Michael Thompson detaljno analizirao.

Rusija je navodno prilikom lansiranja ovog satelita najavila da on primarno služi za inspekciju drugih satelita u orbiti, ali su i rekli da će pregledavati samo svoje satelite. Kako se sada čini, meta im je ipak američki špijunski satelit. Nakon nekoliko dana praćenja Amerikanci su promijenili orbitu svojeg satelita, no amaterski astronomi nastavljaju pratiti ovu zanimljivu "igru" u orbiti.

Američke vlasti u međuvremenu su diplomatskim kanalima upozorile ruske o opasnim manevrima.