Je li američka Svemirska vojska prekopirala znak od Zvjezdanih staza?

Američki predsjednik Donald Trump objavio je izgled službenog amblema nove grane Oružanih snaga SAD-a, a mnogi su odmah uočili sličnost s jednim drugim logotipom

Sandro Vrbanus nedjelja, 26. siječnja 2020. u 12:59

Kada je, u lipnju 2018. godine, američki predsjednik Donald Trump najavio da će SAD osnovati šestu granu svojih Oružanih snaga, Svemirsku vojsku odnosno Space Force, to je odmah pokrenulo lavinu komentara, pretežito onih negativnih. Ovakav potez je samo pokazivanje taštine i ostvarivanje dječačkih snova, nepotrebno je već postojeće zapovjedništvo (US Space Command) izdvajati iz Ratnog zrakoplovstva, brujao je Internet, ali Trump nije odustao pa je Space Force 20. prosinca prošle godine i službeno osnovan.

Organiziran je kao samostalna grana Oružanih snaga, broji oko 16 tisuća članova, a glavne su mu zadaće zaštita interesa SAD-a u svemiru, obrana od agresije u i iz svemira, te obavljanje svemirskih operacija. Kritike se i dalje ne stišavaju no Trump nastavlja po svome, pa je na Twitteru objavio i kako će izgledati službeni amblem Svemirske vojske.

Star Trek Space Force

Kako američki predsjednik nije baš omiljen među online populacijom, odmah su krenule i šale ali i nešto ozbiljnije primjedbe da je logotip Space Forcea ukraden od – Zvjezdanih staza. Naime, neodoljivo podsjeća na znak Zapovjedništva Zvjezdane flote (Starfleet Command), a sličnost možete i sami vidjeti na naslovnoj slici.

Izravni prethodnik novog amblema
Izravni prethodnik novog amblema

No, nije sve baš tako kao što memeovi na Internetu sugeriraju. Novi znak Space Forcea svoj je osnovni dio, središnju strelicu, "posudio" od postrojbe US Air Force Space Command, svojeg izravnog prethodnika. Ovo zapovjedništvo postojalo je od 1982. pa sve do lani, kada je pretvoreno u Space Force.

Iz Pentagona su putem glasnogovornika potvrdili i da je sporni amblem u obliku delte u upotrebi još od 1942. godine, kada ga je prvi puta koristilo Ratno zrakoplovstvo, a da se uz svemirske agencije veže od 1961. Star Trek je, pak, na male ekrane stigao 1966. godine.

Usput rečeno, američka će Svemirska vojska, navodno zbog ušteda, koristiti već postojeće kamuflažne ("maskirne") uniforme kopnene vojske – što je, pogađate, korisnicima društvenih mreža bio još jedan razlog za ismijavanje.