Apple će u svoju Apple Arcade uslugu uložiti 500 milijuna dolara

Tvrtka iz Cupertina bi u svoju pretplatničku uslugu za igre Apple Arcade uložiti oko 500 milijuna američkih dolara, koji će poslužiti kao poticaj za developere te za osiguravanje ekskluziva

Matija Pavlić ponedjeljak, 15. travnja 2019. u 06:00

Tvrtka iz Cupertina nedavno je predstavila Apple Arcade pretplatničku uslugu za igre, koja će korisnicima ponuditi širok raspon igraćih naslova za iOS, macOS i Apple TV platforme. Prema pisanju The Financial Timesa, Apple se namjerava ozbiljno posvetiti ovoj usluzi, budžet za Apple Arcade trebao bi iznositi oko 500 milijuna američkih dolara.

Taj iznos potrošio bi se za razne poticaje developerima mobilnih igri te osiguranje određenih ekskluziva koje će biti dostupne samo korisnicima Appleovih uređaja ali ne i direktnoj konkurenciji kao što je Google Play trgovina Android aplikacija (no moći će se objavljivati na PlayStationu, Xboxu i Nintendo Switchu).

Također, valja napomenuti da te igre neće biti dio uobičajene ponude na App Storeu. Kako bi dobili pristup Apple Arcade igrama korisnici će plaćati određenu mjesečnu naknadu, a zauzvrat će dobiti pravo pristupa igrama koje nemaju limitirani sadržaj niti zahtijevaju dodatnu kupovinu istog radi potpunog iskustva te ne sadrže oglašivački sadržaj. Arcade igre bit će moguće preuzeti na uređaj, a iCloud će poslužiti za sinkronizaciju napretka u igrama.

Potpuni financijski detalji oko Apple Arcade usluge zasad nisu javno objavljeni, no vjeruje se kako će korisnici plaćati oko 9,99 američkih dolara mjesečno, od čega će tvrtka iz Cupertina zadržati 50% dok ostatak navodno ide developerima u odnosu na popularnost njihova sadržaja. 

Tu je i između 1 i 3 milijarde američkih dolara poticaja koje bi developeri trebali dobiti unaprijed kao sredstvo za stvaranje kvalitetnog sadržaja. Premijera Apple Arcade usluge zakazana je za ovu jesen.