Apple prati i deaktivira iPhone ukradene iz njihovih trgovina u SAD-u tijekom nedavnih prosvjeda

Appleove trgovine u SAD-u bile su žrtve pljačke, a tvrtka koristi softver za praćenje izložbenih iPhonea ukradenih iz trgovina

Matija Pavlić četvrtak, 4. lipnja 2020. u 16:20

Posljednjih tjedana u SAD-u kao što je već dobro poznato traju prosvjedi u koje ovom prilikom nećemo ulaziti, no uz prosvjede pojavili su se pojedinci ili grupe osoba koje su odlučile iskoristiti napetu situaciju za osobnu dobrobit i pljačku.

Jedna od meta pljački bile su i službene trgovine tvrtke iz Cupertina, u gradovima kao što su New York, Washington i Philadelphia.

Uskoro nakon pljački na društvenim mrežama i servisima kao što su Twitter i Reddit pojavili su se screenshootovi na kojima su vidljivi kako se čini zasloni iPhonea s porukom koja upućuje na zaključak da se radi o uređaju koji je ukraden te ga iz tog razloga Apple nadzire.

Poruka koja ujedno blokira uporabu uređaja spominje mjesto od kud je uređaj ukraden i gdje se može vratiti, kao i da se uređaj prati te da je o krađi uređaja već obaviještena lokalna policija.

U Appleu objašnjavaju kako je riječ o softveru za zaštitu od krađe koji je instaliran isključivo na izložbenim uređajima u trgovininama te da ništa slično ne postoji na uređajima za korisnike niti se oni na ovaj način prate.