Događaji

Appleova kolekcija za proljeće 2021: iPad Pro i iMac dobili M1 procesore, iPhone 12 ljubičastu boju

Sandro Vrbanus utorak, 20. travnja 2021. u 20:23

Na virtualnom događanju Spring Loaded Apple je večeras predstavio svoje hardverske novitete za ovu sezonu – ljubičasti iPhone 12, AirTag, te iPad Pro i potpuno novi iMac s M1 procesorom

Još jedan Appleov virtualni događaj na kojem su predstavljeni novi uređaji upriličen je danas, a moglo ga se pratiti putem YouTubea ili Appleovih stranica. Za ovaj događaj, kao i inače u proljeće, očekivalo se ponešto novog hardvera. Prije svega tu mislimo osvježenje postojeće ponude novim modelima, no od Tima Cooka i njegove ekipe uvijek se može očekivati i poneko iznenađenje. Tako je bilo i sada.

Događaj je snimljen u Apple Parku, a Cook ga je otvorio govorom o ekološkim inicijativama o kojima smo već pisali. Nakon toga okrenuo se Appleovim uslugama, pa su tako nadopunjene obiteljske opcije vezane za kreditnu karticu Apple Card. Platforma za podcaste Apple Podcasts bit će dizajnerski osvježena, a po novome će se i na njoj moći kupiti pretplate na odabrane podcaste.

Ljubičasti iPhone 12

Prvi hardverski novitet koji je večeras spomenut je, pomalo neočekivano – iPhone 12, koji će od sada dolaziti i u "proljetnoj" ljubičastoj boji. U prodaju ova boja stiže 30. travnja (napominjemo, nova boja dolazi samo na modele iPhone 12 i iPhone 12 mini, ne i na Pro modele).

AirTag za traženje izgubljenih stvari

Prvi "pravi" proizvod predstavljen na ovom eventu je AirTag, Bluetooth privjesak koji će poslužiti za pronalaženje izgubljenih stvari poput prtljage, ruksaka, ključeva, i slično. Koristi se tehnologijom Precision Finding i ultra wideband čipom U1 koji zajednički mogu vrlo precizno locirati izgubljenu stvar na kojoj je prikvačen AirTag.

Cijena jednog komada bit će 29 dolara, a paket od 4 komada koštat će 99 dolara. Narudžbe se otvaraju već ovog petka. AirTagove će biti moguće staviti i u kožne privjeske koje će vam Apple također rado prodati.

Apple TV 4K s novim daljinskim

Televizijski uređaj Apple TV 4K nadograđen je čipom A12 Bionic, pa će mu rad biti brži, a podržavat će i HDR tehnologiju u visokom framerateu. Uređaj će od sada moći putem spojenog iPhonea kalibrirati balans boja koje reproducira, pa će boje biti točnije na bilo kojem televizoru. Tu je i novi dizajn daljinskog upravljača koji je dobio "kotačić" za premotavanje sadržaja, sličan kao na originalnom iPodu. Cijene kreću od 179 dolara za 32-gigabajtnu verziju.

iMac na M1 procesoru

Ohrabreni pozitivnim komentarima na M1 MacBook modele i zadovoljstvom korisnika, u Appleu nastavljaju širenje ARM platforme na ostatak svoje ponude. Danas je tako predstavljen potpuno novi iMac, izrađen "od nule". Bit će dostupan u čak sedam boja, dizajnom će podsjećati na iPad Pro na stalku, a najveća promjena bit će u pogledu s boka – gdje će iMac nove generacije biti tanak gotovo poput iPada cijelom svojom površinom.

Napredak u dizajnu omogućen je M1 SoC-om, pa je cijeli uređaj hlađen sa samo dva malena ventilatora koji u većini vremena neće proizvoditi buku veću od 10 dB. Zaslon će biti dijagonale 24", 4,5 retina rezolucije 11,3 megapiksela s TrueTone tehnologijom.

Pohvalili su se i poboljšanjem prednje kamere (1080p), zvučnika i trostrukim mikrofonima za bolju kvalitetu video poziva i konferencija. Dakako, nisu zaboravili spomenuti i poboljšane karakteristike i izvedbu aplikacija za koje je ponovno zadužen njihov M1 SoC. Prvi puta strujni kabel za iMac spaja se na kućište magnetom, a strujni adapter na kabelu uključuje i ethernet priključak.

Iz novi iMac dolazi i nova tipkovnica s TouchID senzorom otiska prsta, ali i kriptiranom bežičnom vezom s iMacom. I tipkovnica i Magic Mouse od sada će dolaziti u bojama koje će odgovarati bojama novog iMaca. Početna cijena novog iMaca bit će 1.299 dolara, narudžbe se otvaraju 30. travnja, a isporuke kreću u drugoj polovici svibnja.

iPad Pro s M1 čipom

Ogromnu nadogradnju s hardverske strane, koju je malo tko očekivao, doživio je iPad Pro. Najnapredniji Appleov tablet sada će biti punokrvni konkurent laptopima jer će biti osnažen 16-jezgrenim M1 čipom koji se ugrađuje i u Macove. Vanjski dizajn ostaje isti, no poboljšanje karakteristika bit će zaista veliko – i do 50% više procesorske snage te 40% u GPU izvedbi u odnosu na prošlu verziju, ako je vjerovati Appleu.

Najveći model, gledano po memoriji, donijet će čak 2 TB prostora za pohranu, a na USB-C port bit će dodana i podrška za Thunderbolt i USB4. iPad Pro dobiva i podršku za 5G mreže, a bit će tu i još naprednije kamere s lidarom, namijenjene primarno profesionalcima i kreatorima video sadržaja.

Ekran je i dalje Liquid Retina tipa, no sada 12,9-inčni model donosi i Liquid Retina XDR zaslon s miniLED tehnologijom, koji postiže kontrast (1.000.000:1) i svjetlinu (1.600 nit) profesionalnih zaslona.

Cijena iPada Pro dijagonale zaslona 11 inča kreće od 799 dolara, a naprednija 12,9-inčna verzija bit će u prodaji po cijeni od 1.099 dolara na više. U prodaju novi tableti s M1 čipom dolaze u drugoj polovici svibnja, a narudžbe se primaju od 30. travnja. Ako ste se pitali, 12,9-inčna verzija iPada Pro s 2TB memorije i 5G modemom koštat će – duboko udahnite – 2.599 dolara.