Appleov proljetni event održava se sljedećeg utorka

Apple je poslao pozivnice za virtualni događaj na kojem će predstavljati nove proizvode, među kojima bi trebala biti nova serija iPada, iMac na ARM arhitekturi, i možda još ponešto

Sandro Vrbanus srijeda, 14. travnja 2021. u 20:39

Apple se vraća svojem standardnom ritmu predstavljanja novih proizvoda, pa će narednoga utorka održati novi – još jednom virtualni – događaj na kojem će javnosti prikazati svoje novitete za ovo proljeće. Ovaj događaj je, zanimljivo, prvo bio najavljen preko njihove virtualne asistentice Siri. Ako ste je od jučer upitali "kada je sljedeći Appleov event?", ona bi vam odgovorila da je to 20. travnja.

Gotovo cijeli dan nakon što je otkriveno da Siri zna kada će Apple predstavljati nove proizvode, iz kompanije je stigla i službena potvrda. U utorak, dakle, u 19 sati po našem vremenu, održat će se još jedna online prezentacija novih proizvoda. Naziv događaja je "Spring Loaded", igra riječi koja bi u slobodnom prijevodu mogla biti prevedena kao "napeta opruga" ili pak "proljeće puno svega".

iPad u središtu pozornosti

Za razliku od evenata na kojima se predstavlja iPhone, o ovome se ne zna toliko detalja unaprijed. Najvjerojatnije je kako će središnji fokus prezentacije biti na iPadima. Glasine posljednjih mjeseci govore da je u pripremi veliki, 12,9-inčni iPad Pro s miniLED zaslonom i 5G modemom, jednako kao i njegov 11-inčni "brat" sličnih karakteristika. Oba bi trebala biti zasnovana na čipu A14X.

Nadalje, očekuje se da bi Apple liniju novih iPada mogao proširiti i s osvježenom inačicom iPada mini, tj. nešto kao iPad mini Pro, također s novim procesorom i miniLED zaslonom. Standardni iPad bi također mogao biti nadograđen verzijom za 2021. godinu.

Stiže li novi iMac?
Stiže li novi iMac?

Ostala nagađanja

Osim iPada, Apple bi na ovom događaju mogao proširiti i ponudu svojih stolnih računala iMac, i to inačicom s vlastitim M1 procesorom na ARM arhitekturi. Nagađa se i da bi proljetni event mogao poslužiti i za lansiranje bežičnih slušalica AirPods 3, osvježene verzije Apple TV-a, a svjetlo dana mogli bi ugledati i maleni Bluetooth uređaji za praćenje izgubljenih stvari, AirTags. O njima se već mjesecima špekulira, no službenih informacija za sada nema.

U svakom slučaju, novi proizvodi sa znakom nagrižene jabuke očekuju nas u utorak u 19 sati uz prijenos uživo.