Apple ulaže 200 milijuna dolara u najbolju tehnologiju za hvatanje ugljika – drveće

Putem novoosnovanog fonda Restore Fund Apple će s partnerima ulagati novac u sadnju drveća koje bi na godišnjoj razini trebalo pomoći ukloniti barem milijun tona ugljičnog dioksida iz atmosfere

Sandro Vrbanus petak, 16. travnja 2021. u 12:43

Dok Elon Musk daje 100 milijuna dolara za tehnološka rješenja kojima bi se iz Zemljine atmosfere "hvatao" ugljični dioksid, a mnogi diljem svijeta već rade na raznim postrojenjima koja bi mogla poslužiti u te svrhe, Apple je s partnerima odlučio krenuti u istu misiju – no, nešto konzervativnijim putem. Objavili su kako su, zajedno s investicijskom bankom Goldman Sachs i neprofitnom organizacijom Conservation International pokrenuli inicijativu za uklanjanje CO2 iz atmosfere nazvanu Restore Fund.

Kroz ovaj će fond uložiti 200 milijuna američkih dolara u projekte pošumljavanja koji će imati cilj na prirodan način uklanjati ugljični dioksid iz atmosfere, a istodobno će ostvarivati i financijski povrat na investiciju. Kad je riječ o ekološkom cilju, projekt bi trebao godišnje eliminirati najmanje milijun tona CO2, što je usporedivo s količinom koju generira oko 200 tisuća vozila na fosilna goriva. Projekt bi trebao motivirati i druge investitore na ulaganje koje će ne samo donijeti pozitivnu promjenu u okoliš, nego im omogućiti i zaradu.

Održivo pošumljavanje

Ovaj projekt dio je Appleovog dugoročnog plana prema kojem bi kompanija trebala u svojem cjelokupnom poslovanju postati ugljično neutralna do 2030. godine. 75% emisija do tada će biti eliminirano kroz izravne promjene u dobavnom lancu i proizvodnji, dok će za preostalih 25% biti zaduženi projekti poput ovoga, koji će uklanjati već ispuštene količine ugljičnog dioksida. Projekt se također nadograđuje na Appleove dosadašnje aktivnosti koje su kroz protekle godine uključivale odgovornu nabavu sirovina za, primjerice, pakiranje njihovih proizvoda, bez uništavanja šuma diljem svijeta.

Prvi projekti koncentrirat će se na obnovu šuma mangrova u Kolumbiji i savana u Keniji. Apple obećava da će pomno pratiti količinu ugljika trajno zarobljenoga u svojim nasadima, sve u skladu s međunarodnim i UN standardima, te da će s vremenom otvarati i nove projekte prema potrebi. Za sada nije poznato koliki su povrat na investiciju (kroz iskorištavanje održivo uzgojenog drveta) planirali za ulagače, no kažu kako bi potencijalna zarada trebala biti motivirajuća za ulagače.