Bankrot tvrtke Essential Andyja Rubina

Essential, tvrtka jednog od začetnika operacijskog sustava Android, Andyja Rubina, proglasila je bankrot što ujedno znači i kraj podrške za Essential Phone PH-1 smartphone

Matija Pavlić četvrtak, 13. veljače 2020. u 06:00

Tvrtka Essential prestala je sa svim poslovnim aktivnostima i proglasila bankrot. Riječ je o tvrtki Andyja Rubina, jednog od začetnika operativnog sustava Android.

Essential je poznat po samo jednom pametnom telefonu Essential PH-1 koji nije ostvario očekivani uspjeh na tržištu poglavito zbog svoje preporučene početne cijene od 700 američkih dolara te ograničene dostupnosti.

Gašenjem Essentiala gasi se i podrška za taj mobilni uređaj, a alati za razvoj ROM-ova za Essential Phone PH-1 bit će dostupni na GitHubu. Gasi se i projekt GEM koji je uključivao razvoj eksperimentalnog pametnog telefona koji je istodobno visok i uzak.

Essential je svom vlasništvu imao i CloudMagic tim zaslužan za razvoj platfome za elektroničku poštu Newton Mail koja se također gasi, korisnici će toj usluzi imati pristup do 30. travnja ove godine. Tvrtka se također zahvaljuje na dugogodišnjoj suradnji svojim zaposlenicima u Palo Altou i Bangaloreu.