Bijela kuća razmišlja o zabrani end-to-end enkripcije

Administracija Donalda Trumpa razmišlja o mogućoj zabrani end-to-end enkripcije na području SAD-a, odnosno ubacivanja stražnjih vrata kojima bi američke agencije pristupile podacima korisnika

Matija Pavlić nedjelja, 30. lipnja 2019. u 02:16

Tek što je riješen problem oko trgovinskog embarga tvrtki Huawei, Bijela kuća ima novi plan. Novinska agencija Politico navodi kako administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa razmišlja o zabrani end-to-end enkripcije na području SAD-a.

O tom pitanju navodno se razgovaralo na sastanku američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost (United States National Security Council) koji je održan ove srijede.

Spomenutu enkripciju korisnicima pružaju sve veće američke IT tvrtke kao što su Apple, Google i Facebook (na primjer u WhatsAppu).

Cilj je ove odluke olakšati napore američkih agencija u sprječavanju aktivnosti kao što je terorizam, krijumčarenje narkotika i drugo.

Prođe li ova odluka u Kongresu tvrtke će biti obvezne u aplikacije ugraditi stražnja vrata kojima će se američke agencije poslužiti kako bi imale pristup podacima korisnika.