Čini se kako još jedan ruski špijunski satelit prati američki

Ruska svemirska agencija 1. kolovoza je lansirala satelit za potrebe Ministarstva obrane. Kasnije su stručnjaci otkrili kako mu je orbita vrlo slična onoj kod jednog američkog izviđačkog satelita

Sandro Vrbanus nedjelja, 7. kolovoza 2022. u 06:00

Raketom Sojuz 2.1v ruska je svemirska agencija Roscosmos iz svojeg kozmodroma Plesetsk 1. kolovoza u orbitu lansirala izviđački satelit naziva Kosmos 2558. Još prije lansiranja određeni su podaci govorili kako se možda radi o novom špijunskom satelitu, koji bi imao zadaću pratiti druge satelite u orbiti, kao što je to bio slučaj sa satelitom Kosmos 2542 početkom 2020. godine. Vrijeme ovomjesečnog lansiranja podudarilo se s polarnom orbitom američkog izviđačkog satelita USA 326, koji je u orbitu lansirao SpaceX, raketom Falcon 9, u veljači ove godine.

Igre u orbiti

Nedugo po lansiranju novog ruskog satelita postalo je jasno da je on usmjeren ka istoj orbitalnoj ravnini, u kojoj se nalazi navedeni američki vojni satelit te kako mu je i visina orbite vrlo slična. Vrlo je moguće, dakle, da Kosmos 2558 ima zadaću pratiti satelit USA 326 s udaljenosti od nekoliko desetaka kilometara. Putanje oba satelita javno su dostupne, pa su podudaranja njihovih orbita potvrdili i neovisni astronomi koji prate ovakva zbivanja.

Ruska raketa koja je lansirala novi satelit
Ruska raketa koja je lansirala novi satelit

Službeni detalji o ovakvim satelitima prilično su šturi. Poznato je da je USA 326 novi model američkog vojnog izviđačkog satelita, koji služi za prikupljanje detaljnih podataka, primarno fotografija. Izravni je nasljednik satelita iz konstelacije KH-11, jedan od kojih je bio i meta spomenutog ruskog praćenja prije nešto više od dvije godine. Iz tog razloga neki vjeruju da se Rusija odlučila pobliže proučiti i novi američki špijunski satelit. Nije nebitno i da je upravitelj ovih američkih satelita ured za izviđanje (National Reconnaissance Office), dio Ministarstva obrane.

Za sada, najbliže što se satelit Kosmos 2558 približio američkome USA 326 je oko 75 kilometara, a jedan astronom amater uspio ih je zabilježiti i vlastitom kamerom, kako putuju orbitom jedan za drugim.