ESA najavila prvo lansiranje nove rakete Ariane 6 za ovaj utorak

Nakon vrlo uspješnog modela Ariane 5, Europska svemirska agencija ovog bi tjedna službeno u pogon trebala pustiti svoju novu raketu-nosač, Ariane 6, svestranu i moćnu orbitalnu letjelicu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. srpnja 2024. u 10:45

Europska svemirska agencija najavila je za utorak, 9. srpnja, prvo lansiranje svoje nove orbitalne rakete-nosača, Ariane 6. Dogodit će se to otprilike godinu dana nakon posljednjeg leta prethodnice, Ariane 5, koja je od 1996. do 2023. godine uspješno odradila 117 letova. ESA novim svemirskim sustavom dobiva nove mogućnosti lansiranja i težih i većih tereta u niz različitih orbita, što će raketu Ariane 6 učiniti dostojnim konkurentom ostalim igračima na tržištu svemirskih lansiranja danas.

Nova europska svemirska snaga

Ariane 6 stvorena je kao svestrana lansirna platforma za različite namjene, od lansiranja manjih satelita pa sve do onih većih i težih – pa sama raketa dolazi u dvije varijante: Ariane 62 i Ariane 64. Modularni dizajn omogućava tako da varijanta 62 ima dva, a 64 četiri raketna motora na prvom stupnju, svaki od kojih će proizvoditi 3.500 kN potiska. Samim time, najmoćnija će inačica rakete moći podići do 11,5 tona tereta u visoku, geostacionarnu orbitu. Za pogon prvog stupnja koristi se tekuće gorivo, vodik i kisik.

Gornji dio također se ističe multifunkcionalnošću. Kao prvo, u njemu se nalazi novi raketni motor Vinci, koji se može više puta tijekom leta upaliti. To novoj raketi daje mogućnost lansiranja različitih tereta u različita orbite tijekom iste misije. K tome, teretni je prostor modularan i može dolaziti u dvije dužine, kako bi zadovoljio različite potrebe klijenata.

Kad smo kod klijenata, tijekom najave prvog lansiranja Ariane 6 iz ESA-e su potvrdili da već sada imaju ugovoreno 30 lansiranja nove rakete, kako s institucijama tako i s privatnim kompanijama. Nakon inauguralnog leta, zakazanoga za ovaj utorak, do kraja godine Ariane 6 će poletjeti još jednom. Prođe li sve kako je planirano, ESA planira povećavati broj lansiranja do oko deset na godinu.

Premijerno lansiranje Ariane 6 dogodit će se u europskoj svemirskoj luci Spaceport u Francuskoj Gvajani, a na letu će biti lansiran niz satelita različitih naručitelja iz Europe na tzv. rideshare misiji. Među njima bit će sateliti, znanstveni instrumenti i eksperimenti, kao i ESA-ine kamere koje će snimati fotografije i video zapise. Lansiranje će biti moguće pratiti uživo, a početak prijenosa na ESA-inom YouTube kanalu zakazan je za utorak, 9. srpnja u 19:30 sati po hrvatskom vremenu.

Prijenos lansiranja: