Europol ugasio 12 prevarantskih pozivnih centara, među njima i one iz BiH i Kosova

U akciji je uhićeno 39 osoba, koje su na različite načine varale ljude diljem Europe. Svim prevarama bila je zajednička tehnička pozadina i infrastruktura te lažni pozivni centri iz kojih su kontaktirali žrtve

Sandro Vrbanus petak, 3. svibnja 2024. u 15:20
📷 Europol
Europol

Velika međunarodna akcija Europola i nacionalnih policija više europskih zemalja sredinom je prošloga mjeseca rezultirala gašenjem 12 prevarantskih pozivnih centara i uhićenjem 39 osoba povezanih s njima. Policija je tijekom višemjesečne istrage otkrila da se radi o dobro organiziranoj mreži kriminalaca koja je operirala od Njemačke, preko Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine pa čak i do Libanona.

Svi oni imali su samo jednu misiju – telefonskim pozivima kontaktirati žrtve, pa se lažno predstavljati kao policija, rođak, potencijalni ljubavni partner i slično, s ciljem izvlačenja novca od njih. Zabilježen je tako slučaj u kojem je lažno predstavljeni pozivatelj nagovorio žrtvu da s računa podigne i pošalje mu čak 100.000 eura. Sumnju u legalnost takve radnje pokrenuo je bankovni službenik, nakon čega se klupko počelo odmotavati.

Operacija Pandora

To je prvo potaknulo istragu u Njemačkoj, koja je otkrila da se telefonski brojevi prevaranata mogu povezati s čak 28.000 poziva u 48 sati. Nedugo zatim sve je preraslo u veliku međunarodnu akciju kodnog naziva Pandora. U sklopu te operacije policija je osnovala svoj "pozivni centar", kojim je u stvarnom vremenu prisluškivala razgovore iz otkrivenih lažnih pozivnih centara.

📷 Europol
Europol

Istraga je pokazala da je kriminalna mreža u svakoj od zemalja imala drugačiji fokus. Primjerice, iz BiH su se provodili lažni pozivi vezani za naplatu potraživanja, dok su se "operateri" s Kosova lažno predstavljali kao bankari. U sklopu dokaznog postupka snimljeno je 1,3 milijuna razgovora sa žrtvama, a u četiri mjeseca njih 7.500 prešlo je granicu koja se smatra dovoljnom za pokretanje kaznenog postupka.

Slijedom toga 18. travnja pokrenuta je policijska akcija, u kojoj su sudjelovale stotine policajaca iz Njemačke, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Libanona. U racijama na 12 lokacija zaplijenjeni su brojni elektronički uređaji, računalni poslužitelji, dokumenti, oko milijun eura gotovine i ostala infrastruktura potrebna za rad pozivnih centara.