Europska svemirska agencija otvara natječaj za astronaute

Ubrzavanjem razvoja projekata na kojima rade i surađuju, u ESA-i su uvidjeli potrebu za regrutiranjem nove generacije astronauta koji će imati prilike "raketom ići na posao"

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. veljače 2021. u 06:00

Europska svemirska agencija objavila je kako će 31. ožujka otvoriti javni natječaj za regrutaciju nove generacije europskih astronauta. Javni će poziv svim potencijalnim astronautima biti otvoren do 28. svibnja, nakon čega će započeti godinu i pol dug proces selekcije, testiranja, razgovora i drugih koraka u odabiru najboljih kandidata. Njih bi ESA trebala otkriti nekada u listopadu 2022. godine.

Poželjni kandidati za novu generaciju astronauta ESA-e moraju biti fakultetski obrazovani (najmanje magisterij) te tri godine iskustva u radu na području prirodnih znanosti, medicine, strojarstva, matematike ili računalnih znanosti. U obzir dolazi i pilotska dozvola. Kandidati moraju i tečno govoriti engleski jezik, imati snažnu motivaciju za rad i sposobnost raditi u neuobičajenim radnim vremenima i uvjetima te imati mogućnost često i daleko putovati – što za svemirsko zanimanje i nije neuobičajeno.

Što astronauti rade u svemiru...
Što astronauti rade u svemiru...

Od preduvjeta ističe se i vrhunsko zdravstveno stanje, potvrda o sposobnosti za pilotiranje civilnim zrakoplovom, savršen vid i izostanak ovisnosti, kroničnih bolesti ili kognitivnih ili mentalnih smetnji. Po prvi puta ESA natječaj otvara i za "parastronaute", odnosno pojedince koji imaju fizičke nedostatke u nogama, proteze ili su iznimno niskog rasta.

Hrvati isključeni

Nažalost, jedan uvjet koji je ESA postavila isključit će većinu naših čitatelja. Od prijave će ih odvratiti činjenica da je ovaj natječaj otvoren samo za države članice Europske svemirske agencije, stalne i pridružene. Njih je ukupno 24, a za razliku od naših susjeda Talijana, Slovenaca ili Mađara – državljani Hrvatske se za astronaute neće moći prijaviti jer naša zemlja nije članica ove organizacije.

...a što na Zemlji
...a što na Zemlji

Još jedan potencijalni nedostatak ovog natječaja za posao jest izostanak podatka o tome koliko će budući astronauti zarađivati. Ugovori se s kandidatima koji zadovolje sve uvjete selekcijskog procesa potpisuju na četiri godine, s mogućnošću produženja bez vremenskog ograničenja. Kandidati koji ne prođu posljednji korak selekcije moći će u ESA-i služiti kao "pričuvni astronauti".

Nova će generacija europskih astronauta sudjelovati u misijama slanja sondi i letjelica u orbitu, prema Mjesecu, a u dužem roku i na Mars. Na posao će ponekad ići raketama, a kad nisu u svemiru vrijeme će provoditi na treninzima diljem svijeta, nastupat će u medijima te raditi u kontroli i potpori kolegama u aktualnim svemirskim misijama.