Europski satelit iz 1995. godine past će nekontrolirano na Zemlju

Znanstveni satelit za praćenje klimatskih promjena i prirode nefunkcionalan je od 2011. godine, a ovoga mjeseca očekuje se da napokon izgori u Zemljinoj atmosferi

Sandro Vrbanus subota, 10. veljače 2024. u 10:57

Ponovno se događa ista situacija – neplanirano deorbitiranje prastarog satelita, za koji prilikom lansiranja nije bio izrađen detaljni plan umirovljenja, pa će poput svemirskog otpada izgorjeti u atmosferi. Ovoga puta radi se o znanstvenom satelitu Europske svemirske agencije, European Remote Sensing satellite (ERS-2), lansiranome 1995. godine.

Kada je lansiran, s četiri godine starijim "blizancem" ERS-1, bio je to najsofisticiraniji znanstveni satelit za promatranje površine Zemlje iz orbite. Tijekom godina ERS-2 je prikupio ogromne količine podataka o nestajućem polarnom ledu, promjenama na površini Zemlje, podizanju razne svjetskih mora, zagrijavanju oceana te kemijskom sastavu atmosfere. Promijenio je naš pogled na klimatske promjene, a koristio se i za snimanje promjena koje su izazvali veliki događaji poput poplava i potresa diljem svijeta.

Primjeri snimki satelita ERS-2
Primjeri snimki satelita ERS-2

ESA je misiju ovog satelita zaključila 2011. godine. Tada je izrađen plan deorbitiranja, načinjeno je 66 manevara, kojima je satelit ispražnjen od goriva i spušten u svojoj orbiti, s visine od oko 785 na oko 573 kilometra, kako bi se smanjila mogućnost njegovog sudara s ostalim satelitima u sličnoj orbiti. Od tada je ERS-2 potpuno pasivan, orbitira oko Zemlje kao oveći komad svemirskog smeća, a nakon gotovo 13 godina prirodna će ga putanja dovesti do atmosfere, u koju će uletjeti kasnije ovog mjeseca.

Agencija najavljuje da će točnije procjene vremena i mjesta pada objaviti kako se očekivani datum njegovog finalnog izgaranja bude približavao. Trenutačna najpreciznija dostupna procjena kaže da bi ulazak u atmosferu mogao započeti 20. veljače oko 3 sata po srednjeeuropskom vremenu (uz mogućnost pogreške od oko 53 sata). Nakon ulaska u atmosferu, satelit će se raspasti, dok će velika većina njegovih dijelova izgorjeti, ali nije isključeno da poneki dio i padne na Zemlju.