F-22 Raptor ponovno u akciji: treći neidentificirani leteći objekt pogođen nad Kanadom

Nad Sjevernom Amerikom nešto se čudno događa proteklih dana. Na zahtjev kanadskih vlasti, američko Ratno zrakoplovstvo "skinulo" je s neba još jedan nepoznati i neobični objekt, s velike visine

Sandro Vrbanus nedjelja, 12. veljače 2023. u 06:00

Nakon što je nad Atlantikom prošloga tjedna oboren kineski špijunski balon, pa potom ovoga petka nad Aljaskom pogođena neidentificirana letjelica oblika Tic Tac bombona, treći zračni "dvoboj" odvio se ove subote u kanadskom zračnom prostoru. Agencija NORAD pratila je objekt na velikoj nadmorskoj visini, koji je kao takav predstavljao opasnost za ljude i avijaciju.

Kanadski i američki vojni zrakoplovi hitno su poslani na intervenciju, sve na zahtjev kanadskih vlasti. U konačnici je američki F-22 uspješno oborio i ovaj objekt, ostvarivši tako i treću "zračnu pobjedu" u samo sedam dana. Objekt je pao na teritorij Yukona, na sjeverozapadu Kanade, pa će njegove ostatke tamo pokušati pronaći kanadske Oružane snage i analizirati o čemu se radilo.

Za sada nema naznaka da je "kanadski" NLO imao ikakve veze sa slučajem kineskog špijunskog balona.

Misterij traje

U međuvremenu su se pojavile i nove informacije o objektu oborenom nad Aljaskom. Piloti koji su ga vidjeli dali su oprečna svjedočanstva, pa su u Pentagonu prilično oprezni u opisivanju karakteristika, prenosi CNN. U svakom slučaju ovdje nije bila riječ o balonu, već o letjelici nepoznatog porijekla i vrste. Neki od pilota prijavili su kako je ona ometala rad određenih senzora na njihovim avionima. Isto tako, kažu da objekt nije imao vidljiv pogonski sustav, pa samim time ne mogu zaključiti na koji je način uspijevao ostati u zraku te krstariti na visini od preko 12 kilometara.

Svi ovi opisi više nalikuju onome što smo čitali u javno objavljenim izvješćima o opažanju NLO-a, odnosno nepoznatih pojava koje američki piloti već godinama, s vremena na vrijeme, opažaju u letu te snimaju senzorima i kamerama s borbenih zrakoplova. Mogućnosti, svrha i porijeklo ovih letjelica, dakle, ostaju misterij.