Godinu dana nakon – u okolici Petrinje 1.400 potresa magnitude veće od 2,0

Od razornog potresa u Petrinji prošlo je godinu dana, a seizmolozi i geolozi objavili su analizu potresne serije koja uključuje gotovo 1400 potresa magnituda većih ili jednakih 2,0 prema Richteru

Sandro Vrbanus srijeda, 29. prosinca 2021. u 19:37

Dana 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta okolicu Petrinje pogodio je razoran potres magnitude 6.2 prema Richteru i intenziteta u epicentru VIII stupnjeva EMS ljestvice. Od posljedica potresa stradalo je sedmero ljudi te je došlo do značajne materijalne štete u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim mjestima. Oštećeni su mnogi stambeni i gospodarski objekti, a potres se osjetio ne samo diljem Hrvatske nego i u susjednim državama, Austriji, Češkoj, južnim dijelovima Njemačke i Poljske te čak i u dijelovima Rumunjske, Bugarske i Albanije

Geofizički odsjek PMF-a i Rudarsko-geološko-naftni fakultet bili su jedni od prvih koji su pohitali na razoreno područje kako bi prikupili mjerenja od iznimne važnosti za saznanje o daljnjem tijeku potresne serije u blizini Petrinje i mogućih sekundarnih učinaka potresa. Svoju su cjelogodišnju analizu objavili uoči prve godišnjice ovog potresa.

Potresi magnitude ML ≥ 2.0, na satelitskom interferogramu. Zeleno su označena područja koja su se tijekom glavnog potresa pomaknula prema istoku, a ljubičasto ona koja su se pomaknula prema zapadu. Najveći pomaci su bili oko 40 cm (izvor: Geofizički odsjek PMF-a)
Potresi magnitude ML ≥ 2.0, na satelitskom interferogramu. Zeleno su označena područja koja su se tijekom glavnog potresa pomaknula prema istoku, a ljubičasto ona koja su se pomaknula prema zapadu. Najveći pomaci su bili oko 40 cm (izvor: Geofizički odsjek PMF-a)

Tlo ne miruje već 365 dana

U širem epicentralnom području došlo je do brojnih koseizmičkih slomova tla, ponajviše do klizišta, izboja pijeska, urušnih vrtača i pukotina na prometnici, pišu s Geofizičkog odsjeka PMF-a, kao i na stranicama Hrvatskog geološkog instituta. Intenzitet potresa nejednoliko je opadao s udaljenošću od epicentra, tako da su izoseiste (linije jednakog intenziteta) izdužene u smjeru sjeverozapad-jugoistok.

Epicentri potresa većinom su raspoređeni duž rasjeda pružanja sjeverozapad-jugoistok, a tri najjača potresa dogodila su se relativno blizu, s epicentrima nedaleko mjesta Strašnik, Sibić, Gora i Župić. Nakon godinu dana u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je gotovo 1.400 potresa magnituda većih ili jednakih 2,0 prema Richteru, čija je vizualizacija prikazana na priloženom videu.

Radi što kvalitetnijeg praćenja seizmičke aktivnosti trenutno aktivne rasjedne zone, Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a je od Ministarstva znanosti i obrazovanja nedugo nakon razornog potresa kod Petrinje dobila donaciju za nabavu vrijednog mobilnog kompleta instrumenata. Radi se o 20 seizmometara sa sustavom akvizicije podataka i 20 akcelerometara, koji su postavljeni u širu okolicu Petrinje, a zbog seizmičke aktivnosti koja je još trajala oko Markuševca, dio instrumenata postavljen je i oko Zagreba. Podaci koje su oni prikupili u godinu dana sumirani su na ovom mjestu. Na temelju tih je podataka objavljen niz znanstvenih radova.