Google objavio svoje statističke podatke vezane za borbu protiv piratstva

Google je financirao godišnje izvješće o njihovoj borbi protiv piratskog sadržaja koja uključuje i poseban servis na bazi umjetne inteligencije koji se brine za identifikaciju piratskog sadržaja

Matija Pavlić četvrtak, 8. studenog 2018. u 06:00

Google je financirao novo izdanje svojeg godišnjeg izvješća u kojem opisuje napore u suzbijanju sadržaja koje krši autorska prava.

Googleovu borbu s piratskim sadržajem donekle otežava činjenica da Google s jedne strane posvećen da kreatorima sadržaja omogući što lakše dijeljenje i monetizaciju njihova sadržaja, a druge strane bori se s korisnicima koji dijele tuđi sadržaj bez dozvole kršeći time autorska prava.

Među zanimljivim podacima iz izvješća valja izdvojiti podatak o 100 milijuna američkih dolara uloženih u sustav Content ID za upravljanje problematikom autorskih prava koji se bazira na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju, s time da investicija uključuje zapošljavanje stručnjaka te nabavku potrebne opreme za njegovu realizaciju. Content ID koristi oko 9000 partnera iz filmske i glazbene industrije te televizijskih kuća.

Također, uklonjeno je oko 3 milijarde URL-ova koji su vodili prema piratskom sadržaju, 500 internetskih stranica tjedno označeno je zbog distribucije piratskog sadržaja, a 10 milijuna reklama odbijeno je zbog sumnje u kršenje autorskih prava.

Na kraju Google ističe i svojih pet principa na kojima se temelji njegova borba protiv sadržaja koji krši autorska prava. Prvi princip predviđa stvaranje legalne alternative bolje kvalitete koji će pokriti veći krug korisnika (pojedi sadržaj se piratizira kada je korisniku teško doći do legalnog sadržaja).

Drugu načelo dotiče se činjenice da pirati zarađuju na oglašivačkom sadržaju pa je jedan od ciljeva spriječiti njihovo oglašavanje uporabom Googleovih servisa. Treći princip propisuje učinkovitost, djelotvornost i skalabilnost što se tiče inicijativa u borbi s piratstvom.

Četvrti princip tiče se mogućnosti lažnog prijavljivanja o sadržaju koji krši autorska prava na što također valja obratiti pozornost, dok posljednji peti princip naglašava potrebu za transparentnošću u čitavom procesu borbe protiv piratskog sadržaja.

Sljedeća poveznica vodi prema PDF dokumentu koji sadrži čitavo Googleovo izvješće o njihovoj borbi s piratskim sadržajem.