Hi-tech obnova 96 godina starog stadiona u Los Angelesu

Los Angeles dobiva potpuno novi multifunkcionalni i moderni stadion koji će izgledati jednako kao što je izgledao i u proteklih 96 godina, no s mnogo tehnoloških nadogradnji

Sandro Vrbanus subota, 17. kolovoza 2019. u 21:25

Među pedeset najvrjednijih sportskih timova na svijetu ove se godine smjestilo čak 29 momčadi (od ukupno 32) američkog NFL-a. Na 12. mjestu ove ljestvice smjestio se tim Los Angeles Rams, u vlasništvu milijardera Stanleya Kroenkea, a vrijednost ekipe je procijenjena na 3,2 milijarde dolara. Svoje domaće utakmice Ramsi igraju na čak 96 godina starom stadionu Los Angeles Memorial Coliseum, čija je velika obnova upravo završena.

Zadatak je u renoviranju bio ne izgubiti prepoznatljivost "koloseuma", a pritom ojačati njegovu strukturu, unaprijediti VIP lože, poboljšati vidljivost sa svih sjedećih mjesta, ali i ugraditi šire sjedalice.

Tijekom obnove, koja je započela u siječnju 2018. a dovršena je prošloga tjedna, stadion je dobio potpunu pokrivenost WiFi signalom. Njega emitira čak 700 pristupnih točaka smještenih ispod tribina. Kapacitet stadiona nakon renoviranja je smanjen s 94.500 na 78.500 tisuća gledatelja, a svakome od njih bit će omogućeno spojiti se na bežičnu mrežu – a da pritom povijesni izgled stadiona ne bude niti najmanje narušen vidljivim antenama.

Stadion je u obnovi dobio i LED ekran u obliku trake ugrađen u tribine, novo ozvučenje, dva velika zaslona visoke razlučivosti, ekran za prikaz rezultata, unutarnju i vanjsku rasvjetu. Renovirani će biti vodovodni sustavi i električne instalacije. Cijeli je projekt morao biti dovršen do početka ovogodišnje NFL sezone, a nakon toga će ovaj velebni stadion poslužiti i kao središnja sportska pozornica za Olimpijske igre 2028 koje će se održavati u Los Angelesu. Projekt obnove Memorial Coliseuma u konačnici je koštao oko 315 milijuna dolara.

Posljednjih je 30-ak godina, za usporedbu, u stadion na zagrebačkom Maksimiru uloženo (prema neslužbenim procjenama) oko 800 milijuna kuna, odnosno 120 milijuna dolara, a taj stadion danas izgleda ovako: