Hrvatska će s Amazonom potpisati memorandum o suradnji, a doznaje se i što Amazon kod nas otvara

Nakon vijesti da Amazon planira u Hrvatskoj otvoriti urede, stiže i informacija da će Vlada RH s njima potpisati dokument o strateškoj suradnji. Potvrđeno je i kakav će ured Amazon otvoriti

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. rujna 2021. u 15:05

Na 76. sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 16. rujna 2021. godine, prihvaćen je Nacrt memoranduma o suglasnosti između Vlade RH i društva Amazon Web Services. Ova vijest dolazi nedugo nakon saznanja da će Amazon početi zapošljavati stručnjake u Hrvatskoj te otvoriti ured, a kako danas službeno doznajemo – i Centar za projektiranje podatkovnih centara.

AWS izrazio želju za suradnjom

AWS je izrazio želju za uskom suradnjom s Vladom Republike Hrvatske na području digitalne transformacije te u tom kontekstu sklapanjem Memoranduma o suglasnosti kakav je već potpisan s drugim članicama Europske unije – poručili su ovom prigodom iz Vlade.

Svrha ovog Memoranduma, pojašnjavaju, jest promicanje suradnje između AWS-a i Vlade Republike Hrvatske u područjima inovacija i gospodarskog razvoja kroz inicijative za podršku za rad u servisima u oblaku, obrazovanja o digitalnim vještinama budućih generacija, poticanju poslovanja u oblaku, te potporu Vladi Republike Hrvatske u modernizaciji informacijskih tehnologija.

Tri područja suradnje

Namjera ovog Memoranduma je uspostava strateške suradnje Vlade RH i AWS-a na području digitalne transformacije javne uprave, digitalizacije, digitalne pismenosti i inovacija. Suradnja može uključivati sljedeća područja:

1. Razvoj ljudskih resursa čiji poslovi su vezani za rad u oblaku, s namjerom uvođenja niza programa obuke i certificiranja kako bi se ubrzalo učenje u vezi računalstva u oblaku i razvoj ljudskih potencijala;

2. Podršku provedbi hrvatske Nacionalne razvojne strategije 2030 kroz razvoj tvrtki koja rade na razvoju računalstva u oblaku i napora Vlade Republike Hrvatske u modernizaciji IT-a;

3. AWS je spreman surađivati s Vladom Republike Hrvatske na razvoju politika koje su izravno relevantne za pružanje usluga računalstva u oblaku slijedeći međunarodne primjere i razmjenjujući prethodno iskustvo AWS-a.

Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i društva Amazon Web Services EMEA SARL će u ime Vlade Republike Hrvatske potpisati državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u srpnju ove godine u Sofiji s predstavnicima AWS-a te razgovarao o suradnji u području digitalizacije
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u srpnju ove godine u Sofiji s predstavnicima AWS-a te razgovarao o suradnji u području digitalizacije

Otvara se Centar za projektiranje podatkovnih centara

U izjavi predsjednika Vlade Andreja Plenkovića doznali smo i što to konkretno Amazon planira otvoriti u Hrvatskoj: "Očekujemo suradnju na području inovacija sa svrhom jačeg gospodarskog razvoja. Posebno nas veseli činjenica da tvrtka AWS u Zagrebu otvara novi Centar za projektiranje podatkovnih centara, drugi takve vrste u cijeloj EMEA regiji. Ovakav centar doprinijet će razvoju digitalnog gospodarstva naše zemlje, što je prioritet Vlade, a računalstvo u oblaku imat će važnu ulogu u tome."

Potpredsjednica AWS-a za javni sektor (EMEA) Isabella Groegor-Cechowicz pozdravila je potpisivanje Sporazuma, kao i Vladine planove za digitalnu transformaciju države, najavivši da će AWS tim ciljevima s ponosom dati svoj doprinos: "Ovaj Sporazum o suglasnosti daje okvir unutar kojeg ćemo surađivati s Vladom, ali i hrvatskim građanima kako bismo potaknuli rast i razvoj radne snage spremne za rad u računalnom oblaku te kako bismo podržali želju Hrvatske za modernizacijom u području informacijskih tehnologija. Kao dio našeg daljnjeg ulaganja u Hrvatskoj drago nam je što možemo najaviti da ćemo u Zagrebu otvoriti i novi ured za dizajn podatkovnih centara, stvarajući tako nove poslove i radna mjesta koja će podržati razvoj i poslovanje vezano za AWS-ove usluge u oblaku u Hrvatskoj."