Huaweijeva američka podružnica Futurewei otpušta 70 posto radnika

Putem CNBC-a stiže informacija kako će iz Huaweijeve američke podružnice za istraživanje i razvoj Futurewei Technologies biti otpušteno 70 posto od ukupno 850 zaposlenika

Matija Pavlić srijeda, 24. srpnja 2019. u 06:00

Glasine o otpuštanjima u Huaweijevoj američkoj podružnici Futurewei Technologies, koju je prije tjedan dana naveo Wall Street Journal, pokazale su se istinitima.

Tvrtka Futurewei Technologies je prema navodima nekolicine radnika koje prenosi CNBC u ponedjeljak najavila otpuštanja, s time da je lista s imenima oko 600 odnosno 70% od ukupno 850 radnika tvrtke koji će biti otpušteni navodno poslana iz Huaweijeve središnjice u Kini (tu informaciju iznose spomenuti radnici tvrtke). Svi otpušteni radnici dobit će otpremninu i neke druge dodatne nespecificirane beneficije.

Osim procesa otpuštanja Huawei će ugasiti sve projekte kao i istraživanja te razvoj novih tehnologija.

Podsjetimo, Futurewei Technologies je Huaweijeva podružnica u SAD-u koja je zadužena za istraživanje i razvoj novih tehnologija koja je dosad bila zaslužna za više od 2100 patenata s područja kao što su telekomunikacije, kamere i 5G mreže.

Ističe se i suradnja s nekoliko američkih sveučilišta, a sam Futurewei Technologies trenutačno ima urede u Silicijskoj dolini te u širem području američkih gradova Seattlea, Chicaga i Dallasa.

Naknadno je cijelu vijest o otpuštanjima potvrdila sama tvrtka Huawei. U nastavku slijedi cjelovita službena reakcija tvrtke Huawei u svezi vijesti o otpuštanjima u američkoj podružnici Futurewei Technologies:

"Zbog ograničenja u poslovanju, koja su posljedica odredbi Ministarstva trgovine SAD-a, Odjela za industriju i sigurnost (BIS) o stavljanju Huawei Technologies Ltd. Inc i 68 podružnica na "listu stranih subjekata", a koje je na snazi od 22. srpnja 2019., Futurewei Technologies Inc. objavljuje smanjenje broja zaposlenih, s izravnim učinkom na oko 600 zaposlenika u SAD-u.

Futurewei je podružnica za istraživanje i razvoj tvrtke Huawei Technologies Ltd., Inc., registrirana u Teksasu 2001. čiji je operativni trošak 2018. iznosio 510 milijuna dolara. Ovakve odluke nikada nisu lake, ali će zaposlenicima biti ponuđene otpremnine. Futurewei će nastaviti s radom strogo u skladu sa zakonima i propisima SAD-a."