Događaji

Još brži ROG Mothership - sada i s 8-jezgrenim Core procesorima

Denis Arunović ponedjeljak, 29. travnja 2019. u 06:00

Na događaju koji je okupio novinare iz istočne Europe i Rusije, Asus je predstavio kompletnu novu gamu ROG laptopa temeljenih na novim Intelovim procesorima. Najbrži od svih je dakako impresivni i egzotični ROG Mothership

Lansiranje nove generacije Intelovih procesora za laptope Asus je iskoristio da bi se podičio velikim osvježenjem vlastite ergele laptopa namijenjenih igračima, koje svi redom pripadaju pod-marki Republic of Gamers. Deveta generacija Core procesora temeljena je na arhitekturi Coffee Lake Refresh, a koja fundamentalno nije drugačija od nekoliko godina stare arhitekture Skylake odnosno nešto novije Coffee Lake. Ono što novi procesori donose korisnicima su viši taktovi te u najvišem tržišnom razredu, dodatne jezgre – osam fizičkih u slučaju modela Core i9-9980HK kojeg koriste neki od novih Asusovih laptopa.  Krenimo od najmoćnijeg.

ROG Mothership GZ700 s osam jezgri

O ovom laptopu ste već mogli saznati većinu informacija iz reportaže s Asusovog događaja u Varšavi, koji je održan krajem prvog mjeseca. Ovaj laptop iz klase desktop replacementa odnosno musclebookova u Intelovoj najnovijoj terminologiji, još uvijek nije dostupan za kupovinu, no trebao bi biti krajem lipnja. Specifičan je po tome što je kompletan hardver zapravo smješten iza monitora, dok je tradicionalna baza tanka i odvojiva od laptopa. Na njoj se nalaze tipkovnica i touchpad s integriranim ekranom koji je smješten s desne strane tipkovnice. Bazu je moguće preklopiti i tako povisiti tipkovnicu, a komunikacija s Mothershipom može biti bežična ili preko USB-C kabela.

Na lokaciji smo mogli vidjeti od čega je točno sklopljen Mothership. Za izradu svih aluminijskih dijelova CNC strojevima treba oko 20 sati rada
Na lokaciji smo mogli vidjeti od čega je točno sklopljen Mothership. Za izradu svih aluminijskih dijelova CNC strojevima treba oko 20 sati rada

Radikalni dizajn Asusovog DTR-a takav je radi osiguravanja što boljeg hlađenja komponenti. Kako kućište u kojem je hardver stoji uspravno, mnogo lakše uvlači svježi zrak od tradicionalnog kućišta laptopa. Za hlađenje se brine sustav s čak osam toplovodnih cijevi, potpomognut s ventilatorima napravljenim od posebne ojačane plastike kako bi imali što više lopatica. Za sučelje između GPU i CPU te rashladnog sustava ne koristi se klasična termalna pasta već tekući metal (navodno smanjuje temperaturu za do 13 stupnjeva u odnosu na klasičnu termalnu pastu). S obzirom na performanse ugrađenog procesora Core i9 i RTX 2080 grafike uvelike ovise o mogućnostima rashladnog sistema, Asus je tu doista pokazao da zna na što se treba fokusirati prilikom dizajna ovakvog računala.

Što se tiče ekrana, ponuđena je standardna 17,3-inčna dijagonala na kupac može birati između modela s razlučivošću 4K, 100-postotnom pokrivenošću Adobe RGB palete boja i 60-hercnim G-Sync osvježavanjem, ili 144-hercnog G-Sync panela FHD razlučivosti, sa slabijim prikazom boja (100% sRGB). Drugim riječima, pokriveni su i korisnici koji bi Mothership koristili primarno kao računalo za zahtjevne profesionalne zadatke, kao i zagriženi mrežni igrači koji ciljaju na što viši fps.

Tipkovnica sada ima RGB osvjetljenje koje je programabilno na razini svake tipke
Tipkovnica sada ima RGB osvjetljenje koje je programabilno na razini svake tipke

Tipkovnica na Mothershipu podržava podešavanje pozadinskog osvjetljenja za svaku tipku. Moguće je napraviti profile koji će biti vezani sa specifičnim aplikacijama, a tu je i podrška za automatsku kontrolu osvjetljenja od raznih novih igara. Drugim riječima, igre će same učitati svoju vlastitu shemu boja koja se dinamički mijenja zavisno o tome što se događa u igri. Primjerice, gornji red F tipki može prikazivati status zdravlja i spremnika s metcima u  FPS naslovima. 

Ne treba zaboraviti niti konfiguraciju sustava za pohranu podataka koja je također brutalno impresivna. Mothership naime ima tri NVMe SSD-a i RAID 0 polju, s tim da su dva od tri spojena izravno na procesor. Da nije tako, odnosno da su svi spojeni na čipset, brzine kombiniranih SSD-ova ne bi mogla biti veća od brzine sučelja od čipseta prema procesoru, dok je ovako znatno brža i dostiže čak 9.000 MB/s. Doduše, iako je ovakva konfiguracija SSD-ova impresivna na papiru u kontekstu brojki, u praksi je za većinu korisnika rizik od gubitka podataka puno veći nego vidljivo povećanje brzine u odnosu na odvojeno korištenje SSD-ova. 

Evo i liste specifikacija:

Procesor Intel® Core i9-9980HK
Operacijski sustav Windows 10 Pro
Ekran 17.3-inch 4K UHD (3840 x 2160), IPS-level panel, 60Hz, 100% Adobe RGB, G-SYNC®
17.3-inch FHD (1920x1080) IPS-level panel, 144Hz, 100% sRGB, G-SYNC®
Grafička kartica NVIDIA® GeForce® RTX 2080 8GB GDDR6
Memorija 64 GB DDR4 2666MHz
SSD 3 x 512GB M.2 NVMe PCIe x4 SSD RAID 0
Bežična mreža Intel® Wi-Fi 6 with Gig+ performance (802.11ax)
Bluetooth™ 5.0
Konektori i utori 1 x USB 3.1 Gen2 (Type-C) / Thunderbolt 3
1 x USB 3.1 Gen2 Type-C with DisplayPort 1.4
3 x USB 3.1 Gen2 (Type-A)
1 x USB 3.1 Gen1 (Type‑A) / USB charger +
1 x HDMI 2.0
1 x 3.5 mm headphone and microphone combo jack
1x 3.5 mm microphone jack
1 x RJ-45 jack
1 x SD card reader
1 x Kensington lock
Tipkovnica Per-key RGB backlit chiclet keyboard w/ 2.5mm travel distance & N-key rollover
Audio 4 x 4W w/ Smart Amp ESS DAC
Baterija 90Wh 6-cell Lithium-ion
Napajanje 2x 280W AC Adapter
Output: 20V DC, 14A
Input: 100-240 V AC, 50/60Hz universal
Veličina 410(W) x 320(D) x29.9(H) mm
Masa 4.8 kg