Katedralu Notre Dame bit će možda moguće obnoviti po digitalnim 3D nacrtima

Svaki kutak jučer tragično izgorjele katedrale u središtu Pariza prije nekoliko je godina laserski skeniran i pretvoren u 3D mapu

Sandro Vrbanus utorak, 16. travnja 2019. u 12:42

Svijet je sinoć ostao u šoku promatrajući kako vatra guta neprocjenjivi komad svjetske arhitekture – katedralu Notre Dame u središtu Pariza. Izgradnja ovog remek djela gotičke arhitekture započela je 1160-ih godina i trajala je gotovo dva stoljeća, da bi nakon više od 670 godina većina krovne strukture i unutrašnjosti – sve, zapravo, što nije sazdano od kamena – nestalo u plamenu u samo nekoliko sati jedne proljetne večeri, 15. travnja 2019.

Katedrala je još gorjela kada su mnogi počeli govoriti o njezinoj obnovi. Ista će biti naporna, dugotrajna i neminovno skupa, no u pomoć bi mogla priskočiti digitalna tehnologija. Prepoznatljivi simbol Pariza, naime, prije nekoliko je godina u potpunosti u trodimenzionalnoj tehnologiji ovjekovječio povjesničar Andrew Tallon. Snimanje Notre Dame laserom iznutra i izvana, sa svim njezinim ljepotama i arhitektonskim tajnama trajalo je više godina i izrodilo preko milijardu pojedinačnih podataka o dimenzijama, oblicima i strukturi ove građevine.

3D mapa Andrewa Tallona (National Geographic)
3D mapa Andrewa Tallona (National Geographic)

Cijeli proces 3D digitalizacije zabilježio je i National Geographic u ovom tekstu te dokumentarcu objavljenom 2015. godine. Tallonovi nacrti bili su osnova i za renoviranje dijela katedrale koje je upravo bilo u tijeku kada je požar progutao cijeli krov i središnji toranj.

Lasersko skeniranje uključivalo je mjerenje svakog kutka građevine i stvaranje njezine 3D slike. Istodobno s laserskim snimanjem obavljeno je i panoramsko fotografiranje u 360° sa svake točke snimanja, pa je tako na trodimenzionalni raster u svakoj točki moguće aplicirati i boje – i dobiti realnu sliku ne samo o dimenzijama nego i o nekadašnjem izgledu svega sada uništenoga.

Andrew Tallon preminuo je prošle, a njegov mentor Robert Mark, koji ga je i uveo u digitalnu forenziku arhitekture, u siječnju ove godine. No, 3D mape i dalje postoje pa je izgledno da će biti iskorištene za ono što njihovi tvorci vjerojatno nisu mogli zamisliti ni u najgorim noćnim morama – potpunu obnovu uništene crkve.