Kina: Loše ponašanje na Internetu ima svoje posljedice

Kina se sprema na uvođenje sustava ocjenjivanja ponašanja svojih građana Social Credit System, koji između ostalog uključuje i kazne za loše ponašanje kao što je zabrana uporabe javnog prijevoza

Matija Pavlić utorak, 20. ožujka 2018. u 15:26

Kina se sprema na predstavljanje svog jedinstvenog sustava Social Credit System koji će poslužiti za nadzor tamošnjih građana i njihova ponašanja.

Riječ je o sustavu ocjenjivanja i praćenja ponašanja građana u realnom, ali i virtualnom svijetu (s posebnim naglaskom na ponašanje na društvenim mrežama).

Reuters spominje neke primjere prekršaja koji mogu dovesti do smanjenja opće ocjene pojedinog građanina, kao što je na primjer širenje lažnih vijesti što se tiče terorizma na društvenim mrežama, neredovito plaćanje računa i kazni te vožnja sredstvima javnog prijevoza bez plaćene karte.

Kao moguće posljedice slabije opće ocjene spominju se zabrana uporabe sredstava javnog prijevoza i aviona te nemogućnost dobivanja kredita. Ove restrikcije trebale bi stupiti na snagu 1. svibnja ove godine, dok se dovršenje cjelokupnog sustava očekuje u roku od dvije godine.

Jednom kada bude dovršen, sustav će omogućiti dijeljenje podataka i ocjena pojedinog građanina među kineskim administrativnim tijelima.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi