Kina naredila kompaniji koja stoji iz TikToka da ukloni svoju novu uredsku aplikaciju

Kineske regulatorne vlasti su navodno odlučile narediti tvrtki ByteDance da povuče svoju aplikaciju Feishu s kineskim platformi zbog navodnog pristupa aplikacije stranim platformama

Matija Pavlić nedjelja, 26. travnja 2020. u 07:00

Kineska tvrtka ByteDance poznata po popularnoj aplikaciji za snimanje kratkih video isječaka TikTok našla se pod udarom kineskih regulatora.

Prema pisanju Bloomberga, pod udarom se našla njihova nova aplikacija Feishu, uredska aplikacija za suradnju i komunikaciju među zaposlenicima nastala kao kombinacija Slacka, Google Docsa i Skypea.

Kineska administracija za cyber prostor (CAC) obavijestila je ByteDance da mora smjesta ukloniti Feishu sa domaćih (kineskih) trgovina aplikacija na rok od mjesec dana. Kazna je to za mogućnost unutar Feishua (njegov News Feed) koja je korisnicima omogućila čitanje sadržaja sa stranih u Kini zabranjenih platformi kao što su Facebook i Twitter.

Riječ je o nepotvrđenoj informaciji koja još nije službeno objavljena, a izvor za nju su osobe koje su željele ostati anonimne. Stoga zasad još uvijek nije poznato kada će točno ova kazna biti izvršena.

Čini se da je ByteDance već ranije bio upoznat s zabrinutošću CAC-a zbog njegove aplikacije pa su prije mjesec dana sami uklonili News Feed (iz Feishuove Workstation komponente koja je služila poslovnim subjektima u upravljanju različitim poslovima kao što su plaće i putovanja zaposlenika).

Ovoj tjedan su predstavili zasebnu aplikaciju Feishu Lite koja uopće ne sadrži Workstation komponentu no zadržava osnovne funkcije kao što je grupni chat, online upravljanje dokumentima i video konferencije. Tvrtka se sprema predstaviti i set uredskih alata pod uzoru na Google Docs koji su proizašli iz Feishua. Bloomberg ističe da bi ova kazna mogla utjecati na trenutačnu ekspanziju ByteDanceova enterprise odjela koji ima oko 1700 zaposlenika.