Kvalifikacije za A1 Adria Ligu uz odgovorno i sigurno igranje

Započele su kvalifikacije za novu sezonu A1 Adria Lige. Igrači će se natjecati u prilagođenom formatu i izgledu lige, a pobjednike očekuje fond od čak 200.000 kuna.

Bug.hr četvrtak, 31. ožujka 2022. u 17:33

A1 Hrvatska je u suradnji s igračima i stručnjacima iskoristila najavu početka kvalifikacija A1 Adria Lige kao priliku da potakne razgovor o temi sigurnosti te je u zagrebačkom Z Centru jutros održana panel rasprava o odgovornom igranju na kojoj su sudjelovali Tomislav Ramljak, ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Aleksandar Gavrilović, tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara i direktor studija Gamechuck, igrač i aktivist PvtMole, kuhar i član žirija MasterChefa Melkior Bašić i pjevačica Zsa Zsa, koji su oboje u privatnim životima igrači. Panel je vodio Luka Žučko novinar Reboota.

Panel se bavio prednostima (povezivanje ljudi, razvijanje motoričkih i logičkih vještina, usvajanje novih znanja) i manama online igranja (neprimjerenog sadržaja, online zlostavljanja ili krađe osobnih podataka).

Zanimljivo je bilo izlaganje Aleksandra Gavrilovića iz Gamechucka koji je govorio o etičkim izazovima pred proizvođačima igara i igraćim servisima koji ne smiju samo gledati na profit već i dobrobit svojih korisnika, pogotovo kada su u pitanju djeca. Nerijetko se zbog monetizacije psihološkim metodama za koje su angažirani timovi sociologa i psihologa iskorištava neznanje i naivnost djece i njihovih roditelja kako bi se povećala zarada igraćih multinacionalki čija aktivnosti nacionalna i nadnacionalna zakonodavstva niti posve razumiju, niti pokušavaju regulirati, a trebala bi.

Same Lige što se tiče, deveta sezona A1AL započela je kvalifikacijama za Brawl Stars 31. ožujka, a FIFA 22 kvalifikacije započinju 1. travnja.

Vraćaju se i Gaming Weekendi. Njih čak šest održat će se između devete i desete sezone, kako bi esport i gejming zabava bili dostupni tijekom cijele godine.

Na A1 Hrvatska YouTube kanalu u travnju započinje peta sezona popularnog serijala Game Night, a igraju se: CS:Go, Roblox, Minecraft, Brawl Stars, Fortnite, Fifa i Pub G.

Na A1 Hrvatska YouTube kanalu pokreću se dva nova projekta.

Prvi je da će popularni regionalni igrači YouTuberi bit će okosnica serijala pod imenom A1 #GOAT, u kojem će se razgovarati o brojnim temama iz svijeta igranja.

Drugi je edukacija u suradnji s PVT Moleom. Serijal videa A1 #GamingEdu bavit će se temama razvoja igara, odgovornog ponašanja na internetu i odgovornog igranja.

Sve novosti o novim sezonama A1 Adria Lige može se naći na stranici a1adrialeague.com te društvenim mrežama.