Događaji

Najuzbudljivije svemirske misije planirane za 2020. godinu

Sandro Vrbanus srijeda, 1. siječnja 2020. u 00:00

Ova bi godina trebala biti prilično bogata svemirskim lansiranjima i misijama koje se najavljuju već duže vremena. Pogledajmo stoga što nas sve očekuje u mjesecima koji su pred nama

Za 2020. godinu najavljeno je pregršt svemirskih misija i lansiranja projekata koji se pripremaju godinama. NASA, Virgin Galactic, SpaceX i drugi kao da čekaju da brojčanik okrene 2020., pa da nas uvedu u nove, "svemirske dvadesete" godine 21. stoljeća. Krenimo redom…

SpaceX s ljudskom posadom

Privatna svemirska kompanija Elona Muska trenutačno testira putničku kapsulu Crew Dragon koja će se prije svega koristiti za lansiranje astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju. Do sada je obavljeno desetak testiranja njezinog slijetanja, ista je već bez posade boravila na ISS-u, a uskoro kreću finalna testiranja. Ona će se baviti otkazivanjem misije netom nakon polijetanja, što je ključno za sigurnost svake buduće posade. Prođe li to kako treba, raketa Falcon 9 kapsulu Crew Dragon trebala bi, zajedno s prvim astronautima, prema ISS-u poslati već u prvom dijelu 2020. godine.

Širenje Starlink mreže

SpaceX će, osim putnika, u orbitu nastaviti slati i komunikacijske satelite iz serije Starlink. Konstelaciju koja za sada sadrži 120 satelita do 2027. godine planiraju proširiti na njih čak 12 tisuća, s ptencijalnim širenjem mreže do 42 tisuće satelita u narednim desetljećima. Sljedeća dva lansiranja s po 60 satelita planirana su već za siječanj 2020. godine, a kada ukupni broj lansiranih aktivnih satelita prijeđe 420, SpaceX bi mogao početi testirati komercijalni satelitski pristup Internetu. S minimalno 780 komada kažu da bi neke dijelove svijeta mogli pokriti zadovoljavajućim signalom.

NASA šalje novi rover na Mars

NASA-ina misija Mars 2020 trebala bi biti lansirana između 17. srpnja i 5. kolovoza. Prema Marsu će ponijeti novi istraživački rover kojeg će ispustiti iznad kratera Jezero na Crvenom planetu. U znanstvenoj misiji koja će trajati najmanje jednu marsovsku godinu, odnosno 687 zemaljskih dana, ovaj će rover (koji još nije službeno imenovan) istraživati površinu i geološke procese na Marsu, mogućnost da je tamo nekad bilo života, te uzimati uzorke tla koje bi neka sljedeća misija mogla vratiti na Zemlju.

Europska sonda na Marsu

Isti vremenski prozor za lansiranje misije prema Marsu koji NASA planira iskoristiti za novi rover planiraju uhvatiti i u Europskoj svemirskoj agenciji. Njihova misija ExoMars u srpnju 2020. trebala bi lansirati dvoju drugu letjelicu – ovoga puta prema Marsu će poletjeti lander Kazačok i rover Rosalind Franklin koji će imati za cilj istražiti atmosferu Marsa i ispitati sve detalje bitne za stvaranje neke buduće ljudske kolonije na tom planetu.

Artemis kreće s pripremama

NASA-ina misija povratka na Mjesec, pa potom i odlaska na Mars, krenut će s pripremama 2020. godine nakon što je vlada SAD-a potrebna sredstva izdvojila iz proračuna za ovaj ambiciozni pothvat. Prvo pokusno lansiranje nove rakete Space Launch System (SLS), odnosno barem njezinog prvog stupnja, zakazano je za drugu polovicu 2020. godine, dok bi cijeli program povratka na Mjesec i stvaranja trajne baze u njegovoj orbiti, nazvan Artemis, trebao biti kompletiran do 2024. godine.

Privatni svemirski turizam

Virgin Galactic trebao bi u narednim mjesecima dovršiti posljednja testiranja svoje letjelice namijenjene slanju turista u orbitu. Osnivač kompanije Richard Branson već prolazi pripreme kako bi bio jedan od prvih svemirskih turista, astronautska odijela su spremna, svemirska luka je u procesu pripreme, i čeka se još samo početak komercijalnih letova koji je više puta odgađan. Kako stvari sada stoje, 2020. bi trebala biti godina kada će putnici koji su odavno platili svoje karte napokon dočekati da polete i na nekoliko minuta osjete bestežinsko stanje i pogledaju Zemlju odakle su je do sada gledali samo rijetki – s visine od preko 100 kilometara.