NASA na Mjesecu snimila mjesto pada izraelskog Beresheeta

NASA-in lunarni orbiter redovito fotografira površinu Zemljinog prirodnog satelita pa je tako "uhvatio" i trag neuspješnog slijetanja izraelske sonde

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. svibnja 2019. u 18:30

Prije nešto više od mjesec dana Izrael je postao sedma zemlja koja je svojom letjelicom dosegla površinu Mjeseca, no ipak se nije upisao na listu onih (za sada samo tri) koje su tamo i uspješno sletjele. Privatna kompanija SpaceIL 11. travnja je trebala spustiti svoju sondu Beresheet na područje nazvano Mare Serenitatis (More spokoja vedrine), no netom prije slijetanja, prilikom usporavanja letjelice nešto je pošlo po zlu – pa se ona nekontrolirano strovalila na površinu.

NASA je pratila ovaj pokušaj slijetanja, a u međuvremenu je uspjela i locirati točno mjesto pada sonde Beresheet i snimiti tragove koje je ovaj događaj za sobom ostavio. Letjelica Lunar Reconnaissance Orbiter redovito snima površinu Mjeseca, a 22. travnja je preletjela preko Mora vedrine i zabilježila nekoliko fotografija. NASA-ini stručnjaci potom su iz arhive "iskopali" po osvjetljenju slične fotografije istog područja iz ranijeg vremena i napravili usporednu analizu.

U konačnici je dobiveno ono što se vidi na priloženim slikama – situacija prije i poslije pada izraelske sonde. Mjesto i smjer ovog traga na Mjesecu podudaraju se s poznatom putanjom Beresheeta, a i očigledno je da se ne radi o prirodno nastalom krateru jer se značajno razlikuje od okoline.

Fotografije su snimljene s visine od 90 kilometara, a na njima se vidi oko 100x50 metara razrovane površine Mjeseca kao i nešto tamnije mjesto pada – no NASA ne može potvrditi da je sonda tamo napravila krater. Uzimajući u obzir niski kut upada od samo 8,4° ovako raspršeni trag je očekivan, kao i nastanak tek manje udubine na tlu.

Iz NASA-e kažu kako njihov orbiter pokušava laserskim zrakama svojeg visinomjera pogoditi reflektore koje je SpaceIL bio postavio na svoju sondu. Čine to u nadi da je instrument Laser Retroreflector Array koji su dali SpaceIL-u ipak preživio pad.