Nešto je udarilo u Mjesec tijekom pomrčine

Jedina potpuna pomrčina Mjeseca vidljiva ove godine zbila se ovoga tjedna, a tijekom nje mnogi su uočili zanimljivu pojavu

Sandro Vrbanus srijeda, 23. siječnja 2019. u 13:12

Ovoga ponedjeljka u jutarnjim satima dogodila se pojava "krvavog Mjeseca", odnosno njegove potpune pomrčine, i to je bio jedini takav događaj ove godine. Očekivano, mnogi ljudi su, u dijelovima svijeta gdje je pomrčina bila vidljiva, u to vrijeme promatrali i snimali Mjesec u Zemljinoj sjeni. Tek naknadnom analizom svojih snimki nekolicina je astronoma, kako amatera tako i profesionalaca, zamijetila neobičan bljesak na površini našeg prirodnog satelita.

Usput rečeno, ova pomrčina bila je u teoriji vidljiva i iz naših krajeva, no zbog loših vremenskih prilika teško da ju je itko mogao promatrati.

Kad je vijest o tome objavljena, na Internetu se pojavilo još onih koji su primijetili istu pojavu, pa je isključena mogućnost pogreške kod snimanja – ispostavilo se da se radi o udaru meteorita u površinu Mjeseca, dovoljno snažnome da se bljesak vidi i sa Zemlje. Lakše uočavanje ove pojave omogućila je činjenica da se ona dogodila upravo tijekom potpune pomrčine.

Na većini snimaka bljesak je zabilježen tek u jednom frameu, ali zahvaljujući činjenici da je snimljen iz više uglova znanstvenici su dobili dovoljno materijala za proučavanje. Vrlo je vjerojatno da je ovo prvi puta da je uočen udar meteorita u Mjesec za vrijeme pomrčine, iako u prosjeku meteoriti u Mjesec udaraju jednom tjedno. Prve procjene govore da je meteorit bio otprilike veličine nogometne lopte, te da je ostavio krater promjera oko čak 9,5 kilometara.

Nakon što se prouči lokacija ovog udara, znanstvenici će potražiti krater nastao tom prilikom. Za te će potrebe morati dobro pregledavati snimke koje zabilježi Lunar Reconnaissance Orbiter, i nadati se da će njegova unaprijed planirana putanja omogućiti snimanje upravo tog dijela Mjesečeve površine. Iz svih podataka dobit će se nove korisne informacije o udarcima meteorita u Mjesec, ali i u Zemlju, o njihovoj snazi i utjecaju na površinu u koju udare.