Njemački sud tvrdi kako Facebook ilegalno prikuplja podatke korisnika

Regionalni sud u Berlinu u presudi ističe kako je Facebook u sklopu svojeg sustava za personalizirane oglase prikupljao privatne podatke korisnika bez njihove dozvole

Matija Pavlić srijeda, 14. veljače 2018. u 06:30

Nedavno su vlasti u Njemačkoj optužile Facebook i Marka Zuckerberga za iskorištavanje dominantne pozicije, a sada stiže presuda regionalnog suda u Berlinu usmjerena protiv Facebooka.

U presudi se ističe kako je najveća svjetska društvena mreža ilegalno prikupljala podatke korisnika. Konkretno presuda se odnosi na sustav koji služi za profiliranje korisnika Facebooka radi naknadnog prikazivanja personaliziranih oglasa.

Spomenuti oglasi baziraju se na informacijama koja su prikupljene bez dozvole korisnika. Sud također ističe kako neke opcije koje traže suglasnost korisnika to čine na nedovoljno jasan način.

Njemačka organizacija za zaštitu potrošača u svom komentaru na presudu ističe kako neke opcije koje su u Facebooku aktivirane prema zadanim postavkama krše njemačke zakone.

Sȃm sukob između njemačkih vlasti i Facebooka se nastavlja jer je Facebook najavio žalbu na ovu odluku suda pritom ističući kako "naporno rade kako bi njihove smjernice bile jednostavne i jasne te da su svi Facebookovi servisi u skladu sa zakonom".