Odisej se "nasukao" na Mjesecu: prijevremeni kraj američke lunarne misije

Privatna američka lunarna sonda Odysseus prošloga je tjedna bila uspješno meko sletjela na Mjesec, ali se potom prevrnula na bok i neće uspjeti odraditi sve što je bilo u planu NASA-e i Intuitive Machinesa

Sandro Vrbanus utorak, 27. veljače 2024. u 18:35
📷 NASA TV
NASA TV

Lunarni lander Odysseus, privatne američke kompanije Intuitive Machines, prošloga je tjedna kontrolirano sletio na Mjesec. Taj je događaj označio povratak SAD-a, doduše besposadnom letjelicom, na Zemljin prirodni satelit nakon više od pola stoljeća, Međutim, u danima nakon slijetanja, kada je trebala početi i prava znanstveno-istraživačka misija IM-1, otkriveno je da ipak nije sve prošlo prema planu.

Odisejeve avanture

Lander je, naime, pri slijetanju nezgodno dotaknuo tlo, pa se – baš poput japanske sonde nedavno – prevrnuo na bok. Otkriveno je to nakon što su se pojavile poteškoće u komunikaciji i punjenju baterija, budući da antene i solarni paneli nisu nakon slijetanja bili orijentirani kako je to zamišljeno. Pogrešna orijentacija sonde također znači da njegovi znanstveni instrumenti neće moći raditi kako treba.

Ono što je funkcioniralo kod "nasukanog Odiseja" su njegove kamere, koje su uspjele zabilježiti nekoliko prizora prije slijetanja. Nakon potvrde prevrtanja na bok na površini Mjeseca Intuitive Machines više nije objavljivao fotografske zapise sa sonde.

Tri postignuća

NASA i Intuitive Machines ipak ističu da je misija IM-1 ostvarila tri bitna cilja. Prvi od njih je meko slijetanje na površinu Mjeseca jedne američke letjelice nakon 1972. godine. Drugo se tiče činjenice da je riječ o prvoj privatnoj misiji koja je do Mjeseca stigla na (relativno) kontroliran način.

Treće postignuće vjerojatno je i najvažnije – Odysseus je prilično precizno sletio korištenjem autonomnog navigacijskog sustava, s odstupanjem od tek oko 1,5 kilometara od idealnog cilja. Pritom se spustio na 80° južne geografske širine, što ga čini najbližim američkim landerom "parkiranim" u odnosu na južni pol Mjeseca. Upravo ta regija je i u planu programa Artemis za buduće lunarne misije s posadom, jer se smatra da tamo ima dovoljno vodenog leda za održavanje dugoročnih ljudskih kolonija na Mjesecu.

No, bez mogućnosti nadopunjavanja baterija i uz otežanu komunikaciju s kontrolom misije na Zemlji, ovo će Odisejevo putovanje završiti ranije nego je to bilo planirano, čim sonda ostane bez struje. Vjerojatno će se to dogoditi već sredinom ovoga tjedna, tijekom utorka ili srijede. Izvorni je plan bio da znanstvena misija potraje tjedan (dok traje lunarni dan) ili najviše desetak dana.