Omicronu usprkos, sutra počinje nikad bizarnije izdanje CES-a, uz rekordan broj hrvatskih izlagača

Nakon preskočene godine u Las Vegasu se ponovno održava fizičko izdanje CES-a, najvećeg svjetskog tehnološkog spektakla i - najvećeg okupljanja ljudi na svijetu od početka pandemije...

Dragan Petric utorak, 4. siječnja 2022. u 10:45

Užurbanim ritmom u Las Vegasu se, nakon jednogodišnje pauze, odvijaju pripreme za početak CES-a, najvećeg svjetskog sajma novih tehnologija koji će sutra službeno otvoriti svoja vrata posjetiteljima. Već se danas, međutim, održava medijski dan na kojem odabrani izlagači - a ima ih čak 2.200 - predstavljaju svoje novitete, iz čega je jasno što će biti glavni trendovi sajma.

U Las Vegasu smo - kao i uvijek - uživo, na licu mjesta, posebno fokusirani na nikad brojnijiu hrvatsku izlagačku delegaciju. Nastupit će čak pet hrvatskih startupa i jedan miješano hrvatsko-crnogorski, a kako su svi svoju put prema Americi započeli na Idea Knockoutu, dakako da ćemo vas o njihovom nastupu detaljno izvještavati u narednim danima. 

CES se održava usred petog vala epidemije u SAD-u, pogođenim enormno visokim brojkama zaraženih omikron-varijantom SARS-a. Pritisak na organizatore da odustanu od sajma je bio golem, no tome su se - s pravom - jako dobro oduprijeli i već sada je jasno da će narednih dana Las Vegas ponovno biti svjetski tehnološki epicentar. Pod iznimno strogim epidemiološkim nadzorom, organizatori su odlučili ipak skratiti sajam za jedan dan, s obzirom na činjenicu da će biti nešto manje posjetitelja. 

Uoči samog otvaranja, organiziran je event CES Unveiled, priredba koja otkriva neke zanimljivosti koje će biti prikazane na sajmu i na kojoj se u najvećoj mjeri predstavljaju pobjednici najvažnije tehnološke nagrade, CES Innovation Awardsa, svojevrsnoga tech Oscara.

Tako je jedna od ključnih riječi koja se mogla čuti na tome predstavljanju – metaverse, odnosno u premijernom prijevodu – metaverzum, mjesto u kome se prepliću virtualna i realna stvarnost. Tvrtka Shiftall tako je predstavila svoju kolekciju za nastupajuću sezonu namijenjenu svome robocopu. Haritora X je inteligenta tjelesna navlaka koja prati fitness pokrete, a onda ih kasnije mogu analizira u virtualnoj stvarnosti. MeganeX su ultralake VR naočale, a PebbleFeet sustav koji hladi ili zagrijava ljudsko tijelo. Mutalk je, pak, uređaj kojim se glas automatski digitalizira, a izvrstan je za gaming.

Tvrtka Naio nema ljudskog nego poljoprivrednog robota. Oni su proizveli električnog i održivog robota koji pomaže u agrarnim radovima.

Električno vozilo proizvela je i tvrtka Moonbikes. Njihovo 100 posto utišano vozilo prvo je električni snowbike koji ne ispušta nikakve stakleničke plinove i snijeg je i dalje bijele boje nakon spusta tim vozilom.

Vivoo je u odnosu na njih čvrsto na zemlji: proizveli su aplikaciju koja pravi personalizirani plan za nutritivni napredak i pripadajuće lifestyle savjete na temelju – analize urina. I sve to s pomogu čarobnog štapića koji se dobiva uz aplikaciju i na koga se treba pomokriti.

Osobitu pažnju izazvala je, pak, tvrtka koja organizira utrku Indy Autonomus Challenge u kojoj sudjeluju električne replike Formule 1 pogonjene daljinskim upravljačima. Utrka će se održati 7. siječnja na speedway stazi u Las Vegasu uz, dakako, pripadajući livestream.

Tvrtke koje su se predstavile vjesnici su tehnološkog proljeća, pravog povratka tehnologije među korisnike deprimirane posljedicama haranja koronavirusa.

Od hrvatskih predstavnika nasutpiti će sportreact, pobjednik Idea Knockouta 2020, Codelab, pobjednik Idea Knockouta 2019, Iron Bull, pobjednik Idea Knockouta 2018, Orqa, pobjendik Idea Knockouta 2017, Zuluhood, sudionik Idea Knockouta 2020 i poduzetnički inkubator iz Novske. 

Putovanje sportreacta - aktualnog pobjednika Idea Knockouta omogućili su sponzori Idea Knockouta, Hrvatski Telekom, Algebra, Addiko Banka, Croatia osiguranje, HUB385, LAQO, Mastercard i POCO. Prijašnjim pobjednicima Idea Knockouta putovanje je subvencionirala Hrvatska Gospodarska Komora.