Ostaci kineske rakete pali u Indijski ocean, pad snimljen iz nekoliko uglova

Tijekom noći sa subote na nedjelju, baš kako su kalkulacije i pokazale, nekontrolirano deorbitiranje kineske rakete Dugi marš 5B završilo je ulaskom u atmosferu i padom u ocean

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. srpnja 2022. u 11:12

Kineska raketa Dugi marš 5B, točnije ostaci njezinog drugog stupnja, vratili su se na Zemlju onako kako su to Kinezi i zamislili – nekontrolirano, na nenaseljeno područje i uz popriličan vatromet na nebu. Podsjetimo, ova je raketa prije nekoliko dana u orbitu ponijela novi modul kineske svemirske postaje Taingong (Nebeska palača). Potom je njezin posljednji ostatak, težak oko 22 tone, ostao u orbiti bez pogona i nekontrolirano gubio na visini, sve dok nije ušao u gušće slojeve atmosfere i tamo se raspao.

Dogodilo se to, po hrvatskom vremenu, nešto prije 19 sati ove subote, odnosno nekoliko sati prije predviđenog vremena pada (iako i dalje unutar "prozora" koji je bio izračunat).

Ostatak rakete pao je u Indijski ocean, nedaleko malezijske obale, odakle su vatrena kugla i raspad raketnog potisnika snimljeni iz nekoliko uglova. Pojavile su se i snimke s Filipina, odakle su ljudi također vidjeli izgaranje u atmosferi.

Amaterske snimke vrlo su se brzo proširile društvenim mrežama, a nekoliko njih donosimo u nastavku.